Iedzīvotājus satrauc "pirmspēdējā" Rīgas centra koka liktenis (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Apollo

Pagājušās nedēļas otrajā pusē pie vārtiņiem Marijas ielā 2 parādījies aicinājums uz publisko apspriešanu par liepas nociršanu ēkas pagalmā. Aicinājumā minēts, ka adresē tikšot būvēta septiņu stāvu biroja ēka, bet liepa aizēnošot tās apakšējo stāvu logus, kā arī rakšanas darbu dēļ tā jebkurā gadījumā var nokalst. Taču šie argumenti nešķiet pietiekami dažiem aktīviem iedzīvotājiem, kuri apņēmušies cīnīties pret viena no pēdējā Rīgas centra koka nociršanu.

Marijas ielā 2 atrodas vairāki uzņēmumi, tai skaitā portālu "Apollo" un "Tvnet" birojs, ziņu aģentūra LETA un zobārstniecība. Tieši šeit strādājošie nolēmuši, ka jācīnās pret plānu nocirst pagalmā augošo liepu.

Foto: Apollo

Kā norāda akcijas iniciatori, liepa ir teju vai priekšpēdējais centra koks, rēķinot uz kvadrātkilometru. Vēl tikai jūlijā tas vienubrīd sācis piepildīt visu tuvējo kvadrātkilometru ar stipru vasaras vidus smaržu, kas daudzviet Rīgā jau pavisam aizmirsusies.

Turklāt kokā arī mitinās dzīvas radības, kam atrast piemērotu mājvietu Rīgā kļūst aizvien grūtāk un grūtāk. Piemēram, liepu par savu mājokli izvēlējušās vārnas, kas ir interesantākas par Andri Kiviču.

Foto: Apollo

Jāpiemin arī, ka būvvaldes sniegtie argumenti koka nociršanai ne visus pārliecina. Ja pieejama tikai karte, tas var šķist ticami, bet dabā grūti iztēloties, kādu tad īsti gaismu aizēnos koks, kurš aug ziemeļaustrumos no iecerētās jaunbūves, cieši pie sētas mājas sienas. "Jāņu rīta saules lēktu? Zvaigžņu gaismu?" jautā ēkā strādājošie.

Patiesībā gan esot tieši pretēji - iecerētais nams aizēnos liepu.

Otrais arguments par tik un tā gaidāmo nokalšanu - droši vien tā varot notikt. Tomēr cilvēki cer, ka mūslaikos pieejamas tehnoloģijas, kas vairāk vai mazāk ļauj pasargāt arī lielu koku saknes.

Tie, kas iebilst pret liepas nociršanu, aicināti līdz 2. septembrim parakstīties pret to vēstulē, kurā sacīts:

"Aicinām saglabāt liepu, kuru paredzēts nocirst saistībā ar plānoto jaunbūvi Rīgā, Marijas ielas 2 iekšpagalmā (zemesgabala kadastra numurs 0100 004 0002).

Mūsu māja atrodas līdzās krustojumam ar īpaši intensīvu satiksmi, un liepa, kas sniedzas gandrīz līdz mājas piektajam stāvam, ir viens no pēdējiem lielajiem un puslīdz veselīgajiem kokiem visā tuvākajā apkaimē, kas  vēl uztur dzīvu gaisu, kuru mums nākas elpot. Aplēsts, ka viens kubikmetrs koksnes augšanas laikā savāc tonnu kaitīgās ogļskābās gāzes un izdala 0,7 tonnas skābekļa.

Pārsteidz paziņojumā par koku izciršanas sabiedrisko apspriešanu izskanējušais apgalvojums, ka liepas zari ar laiku noēnos apakšējo stāvu logus. Liepa aug ziemeļaustrumos no iecerētās jaunbūves un šobrīd no agras priekšpusdienas līdz novakarei pasargā no karstas saules un netīra gaisa esošās Marijas ielas 2 sētas mājas dienvidu logus. Nav saprotams, no kuras debess puses būtu jākrīt gaismai, lai šis koks noēnotu plānotās būves logus iecerētajā ļoti šaurajā iekšpagalmā.

Ticamāks liekas arguments, ka liepa būvdarbu rezultātā var nokalst, tomēr, lai tas nenotiktu, uzskatām, ka iecerētās jaunbūves celtniecībā jāizmanto koka saknēm iespējami draudzīgākas tehnoloģijas.

Uzskatām, ka liepai, kuras diametrs sasniedzis 67 centimetrus, ir jāturpina augt Marijas ielas 2.nama iekšpagalmā."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu