Par LU rektora vietas izpildītāju apstiprina Straubi. Universitāte tiesā apstrīd valdības lēmumu amatā neapstiprināt Muižnieku (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
 LU Vēstures un filozofijas fakultātes profesors un bijušais dekāns Gvido Straube
LU Vēstures un filozofijas fakultātes profesors un bijušais dekāns Gvido Straube Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Universitātes (LU) rektora vietas izpildītāja amatā valdība otrdien, 27. augustā, iecēla LU Vēstures un filozofijas fakultātes profesoru un bijušo dekānu Gvido Straubi.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) skaidroja, ka Straube esot bijis viens no retajiem cilvēkiem, kurš neesot nobijies piekrist šim amatam.

Ņemot vērā, ka iepriekš šim amatam tika virzīts LU profesors Juris Borzovs, Straubes kandidatūras virzīšana radīja jautājumus arī nozarē. Šuplinska skaidroja, ka koalīcijas locekļi vēlējušies neitrālu rektora vietas izpildītāju.

Kā ziņots, pēc ilgām diskusijām valdība nolēma neapstiprināt Indriķi Muižnieku Latvijas Universitātes (LU) rektora amatā, jo pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) domām rektora vēlēšanās ir pārkāpta Augstskolu likumā un likumā "Par Latvijas Universitātes Satversmi" noteiktā LU rektora ievēlēšanas kārtība un noteikumi.

Ministri lēmumu pieņēma balsojot. Priekšlikumu neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā atbalstīja visi ministri, izņemot trīs no partijas "KPV LV", kuri atturējās atbalstīt IZM sagatavoto rīkojuma projektu. Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) uzsvēra, ka valdība nevar būt arbitrāžas tiesa, savukārt ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) sliecās atbalstīt LU studentu pausto, kuri aizstāvēja augstskolas autonomijas principu.

LU vērsusies Administratīvajā rajona tiesā ar jaunu prasību, apstrīdot Ministra kabineta lēmumu augstskolas rektora amatā neapstiprināt Indriķi Muižnieku, aģentūra LETA noskaidroja LU.

LU lūdz tiesu atcelt "prettiesisku administratīvo aktu", ko šodien izdevusi valdība.

Universitāti administratīvajā procesā tiesā pārstāvēs starptautiskais juridiskais birojs "PwC Legal", kas ir sniedzis atzinumu par to, ka rektora vēlēšanas 2019. gadā LU notikušas tiesiski.

LU jau vakar bija vērsusies Administratīvajā rajona tiesā ar pieteikumu pret Latviju, lūdzot tiesu uzlikt par pienākumu Ministru kabinetam izdot labvēlīgu administratīvo aktu - apstiprināt Indriķi Muižnieku par LU rektoru.

LU bija vērsusies tiesā, lietā atbildētāja pusē pieaicinot izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP) un Ministru kabinetu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu