Reaģējot uz Muižnieka neapstiprināšanu rektora amatā, amatu atstāj LU administrācijas vadītājs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Indriķis Muižnieks
Indriķis Muižnieks Foto: Valsts kanceleja

Reaģējot uz valdības lēmumu neapstiprināt Latvijas Universitātes (LU) rektora amatā Indriķi Muižnieku, darbu uzteicis augstskolas Administrācijas vadītājs Ansis Grantiņš.

Viņš skaidroja, ka ministri ir uzspieduši savu ielikteni, kuru viņš un augstskola neatzīst. "Mana pilsoniskā apziņa man neļauj turpināt strādāt. Šis ir mans pilsoniskais protests pret to, ka mūsu valstī par juridiskiem jautājumiem lemj politiski," viedokli pauda Grantiņš.

Līdzšinējais LU Administrācijas vadītājs stāstīja, ka negrasās strādāt pie "politiskā ielikteņa", tādēļ šodien ir viņa pēdējā darba diena.

Arī abi prorektori pēc valdības lēmuma pieņemšanas ir paziņojuši, ka izmantos savus neizņemtos atvaļinājumus un līdz novembra sākumam amata pienākumus nepildīs.

LU prorektore Ina Druviete stāstīja, ka prorektori pilda amata pienākumus līdz jauna rektora ievēlēšanai, tomēr no rītdienas, 28.augusta, abi prorektori - Druviete un Valdis Segliņš - atradīsies atvaļinājumā un pievērsīsies zinātniskajam darbam.

Saskaņā ar Augstskolu likuma 42.pantu augstskolas akadēmiskajam personālam katru gadu pienākas apmaksāts astoņu nedēļu atvaļinājums, bet ik pēc sešiem gadiem - apmaksāts sešu kalendāro mēnešu akadēmiskais atvaļinājums zinātniskiem pētījumiem vai zinātniskā darba veikšanai ārpus savas darbavietas.

Kā ziņots, valdība otrdien pēc ilgām diskusijām nolēma neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, jo pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) domām rektora vēlēšanās ir pārkāpta Augstskolu likumā un likumā "Par Latvijas Universitātes Satversmi" noteiktā LU rektora ievēlēšanas kārtība un noteikumi.

Ministri pieņēma lēmumu un ņēma vērā partijas "KPV LV" ministru speciālo viedokli, kuri nebija gatavi atbalstīt IZM sagatavoto rīkojuma projektu par Muižnieka neapstiprināšanu LU rektora amatā. Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) uzsvēra, ka valdība nevar būt arbitrāžas tiesa, savukārt ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) sliecās atbalstīt LU studentu pausto, kuri aizstāvēja augstskolas autonomijas principu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu