Liekais svars - cik mājdzīvniekiem tā ir nopietna problēma?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Daudzi suņu un kaķu īpašnieki uzskata, ka liekais svars mīlulim nav problēma -  apvēlies kaķis ir mīlīgs un labi barots suns izskatās lieliski. Tomēr jāatceras, ka aptaukošanās var atstāt nopietnas sekas uz mīluļa veselību. Aptaukošanos rada nepareizs uzturs un mazkustīgs dzīvesveids. Kā noteikt, ka mīlulis ir pieņēmies svarā, un kā no tā izvairīties, atbild "PetCity" speciāliste un veterinārārste Jevgēnija Ostroga.

"Mīluļu aptaukošanās problēma ir diezgan populāra mūsdienās, jo tas ir saistīts lielā mērā ar cilvēku dzīvesveidu, kas gadu gājumā arī ir mainījies," pauž veterinārārste. "Cilvēkiem ir mainījusies domāšana - bieži vien prioritāte ir darbs, nevis ģimene. Taču mājdzīvnieki tāpat tiek adoptēti.

Līdz ar garajām darba stundām, kas tiek pavadītas prombūtnē, saimniekam gribas savu mīluli palutināt un citreiz lutināšana notiek par biežu."

Nosliece uz aptaukošanos ir arī dzīvniekiem, kas tikuši sterilizēti, tāpēc ir īpaši vērīgi jāseko līdzi dzīvnieka ēdināšanai tieši pēc kastrācijas un sterilizācijas.

» Kāpēc mājdzīvniekus ir vēlams sterilizēt un kastrēt

Aptaukošanās mīlulim var izraisīt mugurkaula un locītavu pastāvīgu pārslodzi, kā rezultātā var būt paaugstināts traumu risks un ilgāks organisma atlabšanas periods. Tāpat kā cilvēkiem, arī dzīvniekiem aptaukošanās negatīvi ietekmē sirds, asinsvadu sistēmu, "krīt" uz aknām un izraisa gremošanas traucējumus, pauž speciāliste.

Kā noteikt, ka mīlulis ir aptaukojies

Saimnieks pierod pie mājdzīvnieka izskata un bieži vien pat nepamana, ka dzīvnieks ir aptaukojies, jo šis process notiek pamazām. Taču izskats ir pirmais, pēc kā var pateikt, vai mājdzīvniekam ir problēmas ar lieko svaru.

"Šā iemesla dēļ mājdzīvnieku vajadzētu vest pie veterinārārsta, kurš uzreiz spēs novērtēt, vai dzīvnieks ir aptaukojies, kā arī dzīvnieku noteikti var un vajag svērt," norāda veterinārārste Ostroga.

"Protams, var ieteikt dzīvniekam mēģināt sataustīt ribas, īpaši tas attiecas uz suņiem," uzsver speciāliste, taču kaķiem šādi īsti nevar noteikt, vai pūkainis ir pieņēmies svarā. "Uz dzīvnieku var palūkoties no augšas, vai viņa forma neatgādina "baļķīti"."

Jāpiebilst, ka ir dzīvnieku šķirnes, kurām tas, cik lielā mērā var sataustīt dzīvnieka ribas, nebūt nav rādītājs. Kā piemēru var minēt angļu un franču buldogus, kuriem ir raksturīgs liels krūškurvis. Šīs šķirnes pārstāvji ir arī nedaudz dūšīgi.

"PetCity" mājaslapā ir pieejami ātri un viegli aizpildāmi testi, lai noskaidrotu, vai mīlulim ir liekā svara problēmas. Testu par kaķiem var izpildīt šeit, par suņiem - spiežot šeit.

Foto: Pixabay

Kas izraisa svara pieaugumu

"Noteikti nepiemērota diēta. Ja runājam par veikalā nopērkamajām gatavajām barībām, cilvēkiem ir jālasa sastāvs uz sausās barības, ko pērk savam kompanjonam," norāda speciāliste.

» Lēta vai dārga barība mājdzīvniekiem - kāda atšķirība?

Veterinārārste uzsver, ka ļoti svarīgs ir balanss ēdiena izvēlē. Šā iemesla dēļ saimniekam ir jāpievērš uzmanība arī tam, lai izvēlētā barība nesatur daudz ogļhidrātu un tauku, kuri pēcāk organismā nogulsnējas, kā rezultātā rodas aptaukošanās.

Protams, arī fizisko aktivitāšu trūkums. Mazkustīguma dēļ ogļhidrāti, kas netiek patērēti, nosēžas un pārvēršas taukos.

Kā palīdzēt savam labākajam draugam

Veterinārārste uzsver, ka viss jāsāk ar vizīti pie ārsta. "Praksē ir bijuši gadījumi, ka sunītim ir liekais svars un saimnieks, labu gribot, ņēmis savu labāko draugu līdzi skriet gar jūru, ap desmit kilometriem. Rezultātā - sunītis nepanes slodzi un rodas problēmas, sirds mazspēja."

» Mājdzīvnieka veselībai - naturālā ēdināšana

Veterinārārsts, izmeklējot dzīvnieku, noteiks, kas viņam labāk derēs - diēta vai lielāka fiziskā slodze.

"Ar kaķiem ir grūtāk, jo mājas kaķiem fiziskā slodze ir niecīga un, ja kaķis nav pieradināts iet ārā, tad tas mīlulim būs lieks stress, ja pēkšņi saimnieks izdomās viņu vest ārā," stāsta Jevgēnija. "Savvaļas kaķi ir mednieki, taču mājas kaķiem šis viņu dabiskais instinkts ir liegts, tāpēc pirmais, kas būtu jādara, - jāmaina barošanas režīms un tas, kā dzīvnieks ēd."

Veterinārārste norāda, ka visbiežāk kaķiem ir noliktas bļodiņas, no kurām viņi ēd, bet ēdienreizes minkām var padarīt atraktīvākas, nopērkot īpašas barotavas, kur kaķiem ir jāizmanto prāts un fiziska piepūle, lai tiktu pie ēdiena.

» Cīņa pret mīluļa rijību un maltīte kā rotaļa - bļodas, kas uzlabos mājdzīvnieka ēdienreižu kvalitāti

Tāpat dzīvniekiem ir jābūt spēļmantiņām, ar ko viņi var rotaļāties, un jāatceras atvēlēt kaut vai neilgu brīsniņu ikdienā, lai ar mīluli paspēlētos.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu