Rīgas jūras līcī atkal parādās medūzas. Kas jāņem vērā pludmales apmeklētājiem (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Medūza. Ilustratīvs attēls.
Medūza. Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/Scanpix

Vairākās Rīgas jūras līča pludmalēs novērojama neierasta parādība - piekrastē izskalotas rozā nokrāsas medūzas. Lai redzētu neparastāš radības, tālu ūdenī nav jāiet - daudzas no tām peld tieši pie krasta un ir pamanītas Vecāķu un Lilastes pludmalēs. Rīgas zooloģiskā dārza speciālists portālam "Riga.lv" pastāstīja, no kurienes Rīgā ieradušās medūzas un cik ilgi šo dabas parādību varēs vērot.

Baltijas jūrā ļoti izplatīta ir viena medūzu suga - Ausainā aurēlija. Tieši tās vasaras otrajā pusē - it īpaši augusta beigās un septembrī - atrodamas Rīgas līča piekrastē. Aurēijas ir apaļas un caurspīdīgas - kā maisiņš, kas pildīts ar ūdeni. Retu reizi sastopama cita medūzu suga - Smalktaustekļu cianēja, kas reizēm ieraugāma Papes apkaimē.

Masveida aurēliju parādīšanās piekrastē saistīta ar to dzīves ciklu. Pieaugušie dzīvnieki, beiguši vairošanās procesu, pamazām iet bojā, jo pieaugušā stadijā medūza vairs nepārziemo. 

Mātītes ūdenī izdēj neapaugļotas olas jeb ikrus, kurus apaugļo tēviņi. No olas attīstās kāpurs, kas nogrimst jūras dibenā un tur pārziemo. Nākamajā pavasarī sākas pārvērtības un attīstība, līdz vasarā izveidojas pieaudzis dzīvnieks. Pēc tam seko vairošanās un dzīves cikls noslēdzas. Tādēļ šādi dzīvi vai jau bojā gājuši eksemplāri tiek izskaloti piekrastē.

Pludmalē atrodamo dzīvnieku skaits atkarīgs no valdošo vēju virziena, jūras straumēm, kā arī sugas vairošanās sekmēm. Ja ir daudz medūzu, tad iepriekšējais gads ir bijis sugai labvēlīgs un izaugušas daudz aurēliju, kas piedalās vairošanās procesā un pēc tam iet bojā.

Kaut gan medūzas ir indīgas, Latvijā sastopamo pārstāvju indīgums ir ļoti niecīgs, salīdzinot ar siltzemju radiniecēm, kuru dzēlieni var izraisīt pat cilvēku bojāeju.

Baltijas jūrā mītošā medūza nespēj izdurt dzeloņus cauri cietajai roku ādai. Paņemot rokā, vairumam cilvēku nebūs nekādas reakcijas, tomēr cilvēkiem ar jutīgu ādu un bērniem var parādīties apsārtums un nieze. Biežāk tas varētu būt vērojams, ja bradāsiet ar kailām kājām pa seklu ūdeni, kurā būs daudz Ausaino aurēliju.

Tādēļ ir arī iespējams peldēties ūdenī, kurā atrodas medūzas, ja vien cilvēkam nav jutīga āda - tad iespējams iegūt apdegumus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu