"Parasti vecāki vienkārši neiedomājās, ka tā var notikt!" Latvijā uzsākta kampaņa "Bērnam droši"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Šodien, 28. augustā, atklājot informatīvo kampaņu "Bērnam droši", Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) virsārste Renāte Snipe atklāja, ka 70% gadījumos bērni vecumā līdz vienam gadam gūst traumas, krītot no augstuma. Viņas kolēģis, BKUS bērnu ķirurgs Jānis Upenieks, raidījumam "900 sekundes" piebilst - deviņos no desmit nelaimes gadījumiem, mazuļi traumas iegūst savās mājās.

Jānis Upenieks raidījumā atklāja, ka kampaņai ir nezūdoša aktualitāte - ar bērnu traumām, kas radušās dažādu faktoru ietekmē, ārsti saskaras ikdienā, nevis vienreiz gadā, kad notiek kampaņa un par to runā plašāk.

"Pieņemts uzskatīt, ka drošākā vieta bērnam ir mājās, blakus saviem vecākiem. Patiesībā ir tā, ka traumas tomēr gūst savās mājās, turklāt vecāku klātbūtnē. Nebūt nav tā, ka šo statistiku galvenokārt veido nepieskatīti bērni, kas aizsūtīti uz laukiem," stāsta bērnu ķirurgs, kurš min, ka Latvija Eiropas Savienības saimē bērnu traumatisma ziņā atrodas negatīvā topa augšpusē.

Eksperts uzsver, ka vairumā gadījumu vecāki pat neiedomājas par to, ka arī zīdaiņi var nopietni savainoties. Upenieka ieteikums vecākiem ir vairāk domāt par potenciāli bīstamām situācijām, jo biežākais, ko min vecāki, ir tas, ka nav pat spējuši iedomāties, ka attiecīgais priekšmets vai situācija var būt bīstama.

» Lielbritānijā no viesnīcas otrā stāva loga izkrīt maza meitenīte

Šodien kampaņas "Bērnam droši" atklāšanas pasākumā virsārste Renāte Snipe norādīja, ka otrs biežākais iemesls, kādēļ bērni nokļūst BKUS, ir traumas, organismā nonākot svešķermeņiem. 

Virsārste atzina, ka visbīstamākā situācija ir, ja svešķermenis norīts, nevis iebāzts degunā vai ausī. Viņa to skaidroja ar to, ka, norijot svešķermeni, tas var iekļūt bronhos vai elpceļos un radīt apdraudējumu bērna dzīvībai. Mediķe piebilda, ka svešķermenis ir arī vecumam nepiemērots ēdiens. Viņa atklāja, ka katru gadu vismaz desmit bērni nokļūst BKUS pēc tam, kad bronhos ir nokļuvuši rieksti.

Snipe vērsa uzmanību uz to, ka pastāv risks, ka vecāki uzreiz nepamana svešķermeņa norīšanu, tādējādi palīdzība var tikt sniegta novēloti. Snipe atzīmēja, ka pēdējā mēneša laikā bijuši trīs gadījumi, kad vecāki pēc palīdzības BKUS vērsušies trīs līdz četras nedēļas pēc aizrīšanās gadījuma. Šo faktu raidījumā "900 sekundes" min arī Jānis Upenieks, skaidrojot, ka mazi bērni bieži vien izzin pasauli caur pagaršošanu un, ja mājās ir mazliet vecāks bērns, ir tikai laika jautājums, līdz mazulis paņems kādu Lego klucīti un apēdīs to. Īpaši bīstamai esot arī magnēti un baterijas.

Trešais biežākais traumu veids ir apdegumi. Snipe aicināja vecākiem pievērst uzmanību arī tādām ikdienišķām situācijām kā rotaļāšanās pie loga vai karstu ēdienu vai dzērienu lietošana bērnu tuvumā. Viņa atklāja, ka katru gadu notiek gadījumi, kad vecākiem rotaļājoties ar bērnu pie loga, bērns izkrīt pa logu vai dzerot kafiju bērns uzlej to sev virsū.

» Ne tikai par kafiju un cukuru... Atklāta saruna ar profesoru Danilānu

Mediķe arī uzsvēra, ka ģimenēs, kurās ir mazi bērni, uz galdiem nedrīkst būt galdauti. Viņa atgādināja, ka mazs bērns noteikti gribēs pieķerties galdautam un noraut to kopā ar visu, kas ir uz galda. Virsārste vērsa uzmanību, ka tādējādi bērns var iegūt vairākas traumas reizē - gan savainoties ar uz galda esošo saturu, gan arī krītot gūt galvas traumu.

Snipe atzina, ka šie trīs traumu veidi ir principā vienīgās traumas, ko piedzīvo mazuļi līdz viena gada vecumam. Viņa atgādināja, ka, vecākiem pietiekami nodrošinoties, ir simtprocentīgi iespējams izvairīties no šīm traumām.

Virsārste tāpat informēja, ka jūnijā BKUS sniegta palīdzība 37 bērniem vecumā līdz gada vecumam. Kā informēja Snipe, vairumā no gadījumiem jeb 27 gadījumos bērni bija guvuši galvas traumas, krītot no augstuma. Viņa vērsa uzmanību, ka kritiens var radīt galvas traumu arī tad, ja augstums ir mazāks par vienu metru.

Straume kampaņas atklāšanas pasākumā teica, ka SPKC informēs vecākus par to, kā veidot mazulim drošu vidi, kā arī vērsīs uzmanību uz bērnu pieskatīšanas jautājumu. Viņa norādīja, ka SPKC mājaslapā tiks ievietota informācija un video materiāli ar pamācībām. Tāpat tiks izveidoti plakāti un radio reklāmas, lai pievērstu vecāku uzmanību šiem jautājumiem. 

Vidēji ik gadu BKUS pēc medicīniskās palīdzības vēršas ap 20 000 traumas guvušu bērnu. BKUS statistika liecina, ka deviņos no desmit gadījumiem bērni līdz viena gada vecumam dzīvībai un veselībai bīstamas traumas gūst mājās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu