Pie Lielbritānijas vēstniecības plāno piketu pret Džonsona lēmumu apturēt parlamenta darbību (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons Foto: AP/Scanpix

Arī Latvijā iecerēts sarīkot piketu, lai protestētu pret britu premjera Borisa Džonsona lēmumu apturēt Lielbritānijas parlamenta darbību un paustu kritisku attieksmi pret iespējamo bezvienošanās "Brexit".

Piketu sarīkot iecerējusi Saeimas deputāta Krišjāņa Feldmana (JKP) māsa, parlamentā strādājošā Ieva Feldmane-Volmslija un viņas vīrs Kristofers Volmslijs, kuri aģentūru LETA informēja, ka ir pieteikuši piketu pie Lielbritānijas vēstniecības Rīgā 31.augustā plkst.13.

Plānots, ka pasākumā tiks kritizēta līdzšinējā neizdarība saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, kā arī pausts satraukums par nezināmo, kas notiks, ja netiks panākta vienošanās, jo Lielbritānijā dzīvojot ap 60 000 Latvijas pilsoņu, kuru nākotne ir neskaidra. "Laika ir pavisam maz, tāpēc balsīm jātiek sadzirdētām nekavējoties - mēs nevēlamies "Brexit" bez vienošanās," teikts piketa pieteikumā.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas karaliene Elizabete II šonedēļ piekrita premjerministra Džonsona lūgumam pirms "Brexit" uz laiku apturēt parlamenta darbu.

Karalienes oficiālo padomnieku sanāksme - Slepenā padome - paziņoja, ka parlamenta darbs tiks apturēts ne agrāk kā pirmdien, 9.septembrī, un ne vēlāk kā ceturtdien, 12.septembrī. Parlamentu paredzēts atkal sasaukt pirmdien, 14.oktobrī.

Sašutusī opozīcija paziņoja, ka Džonsons lūdzis parlamenta darba apturēšanu, apzināti cenšoties nobremzēt parlamenta deputātu mēģinājumus nepieļaut bezvienošanās "Brexit".

Džonsona lēmums pirms gaidāmās valsts izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) apturēt parlamenta darbu, kas izraisījis sašutumu no proeiropeiski noskaņoto deputātu un bezvienošanās "Brexit" pretinieku puses, ceturtdien apstrīdēts tiesās.

Konservatīvo līderis trešdien negaidīti paziņoja par lēmumu, sākot no septembra, teju uz piecām nedēļām atlaist parlamentu, jo, kā skaidroja Džonsons, esot nepieciešams īstenot "drosmīgus un ambiciozus" iekšpolitikas plānus. Džonsona lēmumu oponenti dēvē par "apvērsumu" un "konstitucionālu skandālu", turklāt tiesās Londonā un Edinburgā iesniegtas prasības, lai procesu apturētu.

Uzņēmēja un viena no redzamākajām "Brexit" pretinieku kampaņas aktīvistēm Džīna Millere ieceri apstrīdējusi tiesā, norādot uz Džonsona lēmuma sekām un nodomu. "Mēs uzskatām, ka šī prasība ir pretlikumīga," norādīja Millere, kas 2017.gadā tiesā panāca, ka likumdevēji var balsot par "Brexit" oficiālu uzsākšanu. "Modernajā vēsturē nav neviena piemēra, kad parlamenta atlaišana tiktu izmantota šādi," sarunā ar radio BBC uzsvēra Millere. "Tā pavisam noteikti, mūsuprāt, tiek izmantota, lai traucētu parlamenta likumdošanas darbu pret bezvienošanās iznākumu," viņa piebilda.

Kā ceturtdien brīdināja laikraksts "The Times", Džonsona lēmums "Lielbritāniju nostādījis uz konstitucionālās krīzes sliekšņa". "The Guardian" prognozē, ka izraisīsies "vēsturiska parlamentāra sadursme", premjera pretiniekiem cenšoties nepieļaut bezvienošanās breksitu, savukārt "The Financial Times" redakcijas ievadrakstā norādīts, ka Džonsona lēmums par parlamenta darba apturēšanu ir "apvainojums demokrātijai".

Lielbritānijā jau trešdien tika savākti vairāk nekā miljons parakstu zem interneta petīcijas pret parlamenta darba apturēšanu pirms 31. oktobrī gaidāmā "Brexit".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu