Jautājumi par drošību, kas jāpārrunā ar bērniem līdz jaunā mācību gada sākumam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Valsts policija aicina pirms jaunā mācību gada pārrunāt ar bērniem ar drošību saistītos jautājumus. 

Vasara brīvlaiks paskrējis gaismas ātrumā - jau nākošo nedēļu bērni atgriežas skolās, uzsākot jauno mācību gadu. Lai ceļš pēc jaunām zināšanām būtu tikai labām emocijām piepildīts, kā ierasts Valsts policija šajā laikā pastiprināti gādās par vispārējo sabiedrisko kārtību un drošību.

Īpaša uzmanība tiks pievērsta ceļu satiksmes drošībai izglītības iestāžu tuvumā, kā arī vietām, kur pulcējas nepilngadīgas personas.

» "Tu tiksi visam pāri, arī skolai, jo tu neesi viens!" Latviešu psihoterapeits dalās ar sirsnīgu vēstījumu skolēniem

Valsts policija aicina vecākus pārrunāt ar bērniem dažādus drošību saistītos jautājumus, lai mierīgi un bez liekām raizēm bērni var doties skolas gaitās! Piemēram, der atcerēties, ka braucot ar velosipēdu, skūteri, ir jāievēro ne tikai sava personiskā drošība, bet arī citu, ar savu rīcību neapdraudot pārējos satiksmes dalībniekus. Pieslēdz velosipēdu ar kvalitatīvu drošības saslēgu, tāpat uz velosipēda vai tā groziņā neatstāj vērtīgas mantas.

Foto: Valsts policija

Kājāmgājējiem, pirms pāriet ielu, jāapstājas un jāpārliecinās, paskatoties pa kreisi un pēc tam pa labi. Neder atruna - luksoforā dega zaļā gaisma vai devos pāri ielai pie apzīmētas gājēju pārejas. Jebkuram, piedaloties ceļu satiksmē, ir jāpārliecinās vai ir droši uzsākt vai turpināt uzsākto kustību.

Iekāpjot automašīnā obligāti ir jāpiesprādzējas un visu automašīnas kustības laiku jābūt piesprādzētai drošības jostai. Pārvadājot bērnu, kura augums nepārsniedz 150 cm, bērnam jāatrodas viņa vecumam un svaram piemērotā bērnu sēdeklītī vai uz paliktņa, kas uzstādīts atbilstoši tā izgatavotāja norādījumiem, un jābūt piesprādzētam ar drošības jostu. 

Vienmēr jāinformē vecāki vai likumiskie aizbildņi par savu atrašanos ārpus skolas! Būtiski arī tas, ka Bērnu tiesību aizsardzības likuma 59. pantā noteikts, ka bērni līdz 16 gadu vecumam nedrīkst uzturēties sabiedriskā vietā bez vecāku, aizbildņa, audžuģimenes, bērnu aprūpes iestādes vadītāja vai viņu pilnvarotas pilngadīgas personas klātbūtnes nakts laikā. Par nakts laiku uzskatam laiku no pulksten 22 līdz pulksten 6 no rīta. 

» Pirmā Zinību diena. Vecāku biežāk pieļautās kļūdas pirms bērna skolas gaitu uzsākšanas

Valsts policijas patruļas septembra sākumā būs pietuvinātās mācību iestādēm, tāpēc īpaša uzmanība tiks pievērsta arī atļautā braukšanas ātruma ievērošanai. Policija atgādina – atļautais braukšanas ātrums pie mācību iestādēm, atbilstoši ceļa zīmēm, ir 30 kilometri stundā. 

Saistībā ar jaunajam mācību gadam veltītajiem pasākumiem, šoferīšiem var nākties rēķināties ar iespējamiem sastrēgumiem un lēnāku satiksmi pilsētās, īpaši izglītības iestāžu tuvumā. Tādēļ Valsts policija aicina transportlīdzekļu vadītājus būt saprotošiem, uzmanīgiem, kā arī īpaši atbildīgiem pret satiksmes drošību ne tikai pirmajā skolas dienā, bet arī ikdienā – visa mācību gada garumā.

Ja gadījies nokļūt nelaimē, nekavējoties ziņo policijai, zvanot pa tālruni 110.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu