"Ja tā būtu viltota, tad tā būtu baigi perfektā." KNAB aizdomas par Helmaņa slimības lapu saistītas ar viņa ārstēšanos Floridā (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis
Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizdomas par Ogres novada mēra Egila Helmaņa (NA) slimības lapas patiesumu saistītas ar viņa ārstēšanos Floridā, secinājis LTV raidījums "de facto".

KNAB darbinieki Helmani aizturēja pirms divām nedēļām, izmeklējot, vai viņš nav izkrāpis pašvaldības līdzekļus, izmantojot viltotu slimības lapu.

Ogres mērs uzskata, ka notikušais ir pārpratums. Helmanis medijiem skaidrojis, ka pirms kāda laika smagi saslimis un šī slimība atstājusi sekas, tādēļ šī gada februārī viņš vērsies pie ārsta. Darba nespējas lapu viņš izņēmis ASV.

Lai pierādītu versijas patiesumu, Helmaņa sieva pēc KNAB viesošanās Ogres pašvaldībā "Facebook" publicējusi divas dažādas vīra sūtītas ārsta zīmes angļu valodā. Tās esot tapušas kādā ASV klīnikā. Jāmin, ka iestādes nosaukums, ārsta vārds un kontakti publicētajos dokumentos ir aizkrāsoti.

» KNAB aizturējis Ogres novada domes priekšsēdētāju Egilu Helmani

Abi dokumenti datēti ar 11. februāri un tajos minēts, ka Helmani apskatījis ārsts. Vienā rakstīs, ka viņš drīkstēs atgriezties darbā pēc nedēļas, otrā savukārt īpaši uzsvērts, ka Helmanis medicīnisku iemeslu dēļ nedrīkst lidot septiņas dienas.

Vienā no dokumentiem gan pieļauta neliela kļūda - vietā, kur jānorāda vizītes datums, ierakstīts Helmaņa dzimšanas datums.

"Tāda ir tā oficiālā lapa. Ja viņa būtu viltota, tad viņa būtu baigi perfektā. Bet, kāda viņa ir, tāda viņa ir. Reģistratūrā strādā cilvēki ne ar augstāko izglītību," kļūdu komentē Helmanis, uzsverot, ka zīmes nav viltotas.

Helmanis apgalvo, ka abus ASV saņemtos dokumentus nosūtījis savam ģimenes ārstam Latvijā, kas atvēris darba nespējas lapu. Ogres mērs tās nosūtījis arī pašvaldībai. Tā sazinājusies ar ASV vēstniecību Rīgā, lai noskaidrotu, kā pareizāk dokumentus pielīdzināt Latvijas slimības lapām.

Helmanis pieļauj - KNAB izmeklētāji acīmredzot neesot zinājuši par ASV izdoto darba nespējas lapu un domājuši, ka Helmaņa ģimenes ārsts Latvijā atvēris slimības lapu, neredzot pacientu klātienē.

Helmanis nevēlas atklāt ne ASV pilsētu, ne klīniku, kurā bijis, tomēr intervijas laikā kā vēl vienu apliecinājumu vizītei viņš pret kameru pavērš savu mobilā telefona saraksti 11. februārī - dienā, kad apmeklējis ārstu. Tajā var ieraudzīt gan nofotografētu ārsta zīmi, gan arī daktera vizītkarti.

Vizītkarte pieder Krievijā izglītību guvušai ārstei, kas pašlaik praktizē kā ārsta palīgs kādā steidzamās aprūpes klīnikā Fortloderdeilā Floridas štatā. Pieejamās ziņas liecina, ka viņa ir vispārējais ārsts ar specializāciju pediatrijā.

Pašvaldība neapstiprināja, ka Helmanim šajā laikā būtu noformēts atvaļinājums vai komandējums ASV. Tādēļ jāsecina, ka viņš nedēļas pirmajā darba dienā vienkārši ieradies Floridas klīnikā, kurā iepriekšējs pieraksts nav vajadzīgs. ASV viņam esot bijis jāpaliek vienu nedēļa ārsta nozīmētā lidošanas aizlieguma dēļ.

» Latvijas Olu ražotāju asociācija aicina KNAB veikt pārbaudes saistībā ar Ogres novada domes rīcību

Uz papildu jautājumu, kādēļ Helmanis bijis tieši pie šīs speciālistes, Ogres novada domes priekšsēdētājs atbildēja, ka vērsās medicīnas centrā ar ģimenes ārsta praksi.

Helmanis arī paziņoja, ka intervijas laikā viņa telefons nofilmēts slepeni, jo ziņas par savu ārstu esot rādījis žurnālistam privāti. Taču intervijas laikā Ogres mērs par to ne reizi neieminējās, tieši pretēji - viņš savu telefonu pavērsis pret kameru.

KNAB piemērojis Helmanim aizliegumu izbraukt no valsts, kā arī aizliegumu tikties ar noteiktām personām. Pēc KNAB aprēķiniem, krāpniecisko darbību dēļ pašvaldībai nodarīts zaudējums ne mazāk kā 850 eiro apmērā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu