Iespējams, spēcīgākā vētra, kāda piedzīvota mūsdienās - viesuļvētra "Dorians" sasniedz Bahamas (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Twitter

Kamēr viesuļvētra "Dorians", kas sasniegusi piektās kategorijas orkāna spēku, turpina plosīties Bahamu salās, Dienvidkarolīnas gubernators svētdien, 1. septembrī, devis rīkojumu sākt obligātu piekrastes evakuāciju.

Rīkojums par visas Dienvidkarolīnas piekrastes obligāto evakuāciju stāsies spēkā pirmdien, 2. septembrī, plkst. 12 (plkst. 20 pēc Latvijas laika).

Tā ir ļoti nopietna viesuļvētra, kuras vēju ātrums sasniedz 295 kilometrus stundā (82 metus sekundē), bet brāzmās - pat 354 kilometrus stundā (98 metrus sekundē), norādījis Dievidkarolīnas gubernators Henrijs Makmāsters, piebilstot, ka tā ir spēcīgākā vētra, kāda pieredzēta, ja ne vēsturē, tad "noteikti spēcīgākā, kādu ikviens no mums šodien ir pieredzējis".

"Mēs apzināmies, ka ar šo paziņojumu nepadarīsim visus laimīgus, taču varam saglabāt visus dzīvus," uzsvēris gubernators.

"Dorians" svētdien plkst. 12.40 (plkst. 19.40 pēc Latvijas laika) sasniedza Abako un Lielo Bahamu, kur turpinās plosīties visu svētdienas nakti un pirmdienu, ziņo ASV nacionālais viesuļvētru centrs (NHC).

NHC brīdina, ka viesuļvētra, kas lēni virzās uz rietumiem, pirmdienas vakarā nonāks bīstami tuvu Floridas piekrastei, kur tā atradīsies visu nakti uz otrdienu.

NHC brīdina par dzīvībai bīstamām piekrastes bangām un ļoti spēcīgām lietusgāzēm.

Sociālajos tīklos parādījušies pirmie video ar "Doriana" postījumiem Bahamās:

Piektā kategorija ir augstākā viesuļvētru novērtējuma skalā, un tikai četri no 35 vēsturē reģistrētajiem piektās kategorijas orkāniem ir sasnieguši ASV kontinentālo piekrasti, norāda Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde (NOAA).

Meteorologi atzīst, ka joprojām grūti prognozēt "Doriana" turpmāko virzību, taču vairums attīstības modeļu liecina, ka tuvāko dienu laikā viesuļvētras spēks nedaudz mazināsies un tā pagriezīsies uz ziemeļiem, turpinot virzīties gar ASV austrumu piekrasti un apdraudot Džordžijas, Dienvidkarolīnas un Ziemeļkarolīnas pavalstis.

Kā ziņots, "Doriana" radītā apdraudējuma dēļ ASV prezidents Donalds Tramps atcēla svētdien paredzēto vizīti Polijā, kas šobrīd piemin 80. gadskārtu kopš Otrā pasaules kara sākuma.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu