Amatpersona: Ciešot sakāvi parlamentā, Džonsons varētu aicināt rīkot vēlēšanas 14.oktobrī

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons
Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons aicinās rīkot parlamenta vēlēšanas 14. oktobrī, ja balsojumā otrdien, 3. septembrī, parlamentā par breksita stratēģiju viņš tiks sakauts, pirmdien pavēstīja augsta ranga valdības amatpersona.

Ja, kā sagaidāmās, premjera Konservatīvās partijas likumdevēji, kas premjeram nepiekrīt, pievienosies opozīcijai, lai sakautu Džonsonu, valdība uzreiz ierosinās, lai trešdien tiktu rīkots balsojums par parlamenta vēlēšanām, sacīja amatpersona.

Atbilstoši likumam, lai sarīkotu pirmstermiņa vēlēšanas, iecerei jāgūst divu trešdaļu vairākuma atbalsts, bet opozīcijas Leiboristu partija jau apliecinājusi, priekšlikumu atbalstītu.

Vēlēšanām būtu jānotiek 14. oktobrī, lai jaunā valdība varētu tikt izveidota pirms plānotās Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) 31. oktobrī.

Džonsons ir solījis, ka Lielbritānija izstāsies no ES 31. oktobrī - ar vienošanos vai bez, bet vairāki konservatīvo politiķi, kā arī opozīcijas deputāti vēlas panākt likuma pieņemšanu, kas nepieļautu valsts izstāšanos no bloka bez vienošanās. Viņi vēlas panākt šāda likuma pieņemšanu pirms parlamenta darbības apturēšanas. Balsojums paredzēts otrdien.

Džonsons iepriekš pauda cerību, ka viņam izdosies panākt vienošanos ar Briseli par Lielbritānijas izstāšanos no ES, tomēr piebilda, ka uzstās uz breksita īstenošanas termiņu.

"Mēs izstāsimies 31. oktobrī, nekādi "ja" vai "bet"," stāvot pie Dauningstrītas rezidences, sacīja premjers.

Likumdevēju grupa, kurā ir pārstāvētas vairākas partijas, cenšas izmainīt likumu, lai panāktu, ka breksits potenciāli tiek atlikts līdz 2020. gada 31. janvārim.

Viņi pauž bažas, ka izstāšanās no ES bez vienošanās radīs milzīgu triecienu tautsaimniecībai.

Kā pirmdien sacīja Džonsons, izredzes uz vienošanās noslēgšanu ar Briseli pieaug, tuvojoties ES līderu samitam 17. un 18. oktobrī.

Daļēji tas notiek tāpēc, ka bloks ir sapratis - viņš ir apņēmies ES pamest.

"Es vēlos, lai visi zina - nav tādu apstākļu, kuros es aicināšu Briseli atlikt," sacīja Džonsons.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu