Frī kartupeļu un čipsu "diētas" dēļ britu pusaudzis zaudējis redzi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sāls un kartupeļi frī.
Sāls un kartupeļi frī. Foto: Unsplash

Eksperti brīdina par neveselīgu ēšanas paradumu bīstamību pēc tam, kad 17 gadus vecam puisim Lielbritānijā nesabalansēta uztura radītās sekas beigušās traģiski. Viņš vairākus gadus pārtika vien no frī kartupeļiem, čipsiem un baltmaizes, pa retam uzkožot kādu šķiņķa šķēli vai desiņu. Nepietiekama uztura dēļ zēnam radās nelabojami redzes bojājumi, kas galu galā noveda pie akluma, vēsta raidorganizācija BBC.

Gadījums aprakstīts akadēmiskajā žurnālā "Annals of Internal Medicine". 

Puisis 14 gadu vecumā vērsās pie ģimenes ārsta ar sūdzībām par nogurumu un nelāgu pašsajūtu. Viņam tika konstatēts vitamīna B12 deficīts un izrakstīti uztura bagātinātāji. Tomēr zēns nepieturējās pie ārsta norādījumiem, kā arī turpināja savus ārkārtīgi neveselīgos ēšanas paradumus.

Trīs gadus vēlāk pusaudzis, kuram šajā laikā pasliktinājās redze, nonāca Bristoles Acu klīnikā.

"Viņa uzturs būtībā sastāvēja no frī kartupeļu porcijas, ko viņš katru dienu pirka tuvējā ēstuvē. Viņš arī našķojās ar "Pringles" čipsiem, dažkārt ar baltmaizes šķēlēm un paretam ar šķiņķi, bet viņš tikpat kā neēda ne augļus, nedz arī dārzeņus," stāsta zēna ārstējošā ārste Denīze Atana.

"Viņš to skaidroja ar savu nepatiku pret dažādām produktu konsistencēm, ko nevarot izturēt. Frī kartupeļi un čipsi bija vienīgie produktu veidi, ko viņš gribēja un uzskatīja, ka varēja ēst."

Analīzes uzrādīja B12, D vitamīna, selēna, kā arī citu vitamīnu un minerālvielu nepietiekamību.

Zēna svars bija normāls. Tomēr nepietiekamais uzturs bija novedis pie viņa vecumam neatbilstoši zema kaulu minerālā blīvuma, kā arī redze bija pasliktinājusies tiktāl, ka viņš uzskatāms par aklu. 

Puisis neredz to, kas viņam atrodas redzes lauka centrā, tādēļ viņš nevarēs vadīt auto, kā arī visticamāk nevarēs lasīt. Tomēr viņš būs spējīgs patstāvīgi pārvietoties, jo viņam ir saglabājusies perifērā redze.

Viņam diagnosticēta uztura izraisīta optiskā neiropātija, kas agrīnā stadijā ir ārstējama, taču vēlāk noved pie neatgriezeniskiem redzes nerva bojājumiem.

Atana norāda, ka laimīgā kārtā šādi gadījumi ir reti, taču vecākiem jāsaprot, ka ļoti izvēlīga ēšana var atstāt negatīvu iespaidu uz bērnu veselību. 

Viņa uzsver, ka uztura bagātinātāji var papildināt vienveidīgu ēdienkarti, taču neaizstās sabalansētu uzturu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu