Skotijas varasiestādes meklē pirms 315 gadiem mirušas "raganas" mirstīgās atliekas (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Arheologi. Ilustratīvs attēls.
Arheologi. Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Vairāk nekā 300 gadus pēc kādas sievietes, kura bija apsūdzēta maģijas praktizēšanā, nāves, Skotijas varasiestādes cenšas atrast viņas mirstīgās atliekas, lai varētu tās pienācīgi apglabāt, vēsta CNN.

Lilasa Adija nomira cietumā 1704. gadā. Viņa bija atzinusies, ka ir ragana un ka viņai bijušas seksuālas attiecības ar sātanu. Par noziegumiem viņai tiktu piespriests nāvessods, pakarot un sadedzinot uz sārta.

Adija tika apglabāta vietējā pludmalē, un vietējie bija tik satraukti, ka viņa varētu "atdzīvoties", ka kapam uzvēla lielu akmeni. Neskatoties uz centieniem viņu noturēt vienā vietā, sievietes galvaskausu 1852. gadā no apbedījuma vietas paņēma senlietu mednieki. Vēlāk tas nonāca Svētā Endrū universitātes muzejā, kur tika nofotografēts 1904. gadā, taču vēlāk tas un pārējās Adijas mirstīgās atliekas tika pazaudētas.

Dandijas universitātes speciālistu komanda, izmantojot galvaskausa attēlu, radījuši digitālu sievietes portretu. Tagad vietējās varasiestādes cenšas atrast viņas mirstīgās atliekas, lai varētu tās pienācīgi apbedīt.

Vietējais arheologs Duglass Speirss CNN pastāstīja, ka laikā no 1560. līdz 1727. gadam Skotijā ar nāvi sodītas aptuveni 3500 "raganas", bet kopumā varētu būt nogalinātas aptuveni 6000 sievietes.

Adijas, kura nāves laikā bija aptuveni 50-60 gadus veca, aizturēšanu veicinājis slimības uzliesmojums apkārtnē. Cietumā viņa dzīvojusi skarbos apstākļos, regulāri nopratināta, kā arī cietusi no miega deprivācijas, līdz no sievietes tikta panākta atzīšanās.

Kaut gan pagaidām nav izdevies atrast Adijas mirstīgās atliekas, ir atrasti spieķi, kas izgatavoti no viņas zārka. Speirss sacīja, ka komanda vēlas ne tikai atrast un pienācīgi apblabāt Adijas mirstīgās atliekas, bet arī pievērst sabiedrības uzmanību ciešanām, ko nācās paciest maģijas izmantošanā apsūdzētajām sievietēm.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu