Vēsāka nekā pērn! Sinoptiķi apkopojuši visus rādītājus par aizvadīto vasaru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Lai gan jūlijā un augusta pirmajā pusē Latvijā bieži bija auksts laiks, gan augusta, gan visas vasaras vidējā gaisa temperatūra bija augstāka par klimatisko normu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Augustā vidējā gaisa temperatūra paaugstinājās no +15,1 grāda mēneša pirmajā dekādē līdz +18 grādiem trešajā dekādē, un visa mēneša vidējā gaisa temperatūra bija +17 grādi jeb 0,5 grādi virs 1981. - 2010. gada rādītāja.

Augusta sākumā tika pārspēti 23 aukstuma rekordi, trīs no tiem bija arī mēneša pirmās dekādes rekordi, savukārt mēneša beigās tika laboti trīs karstuma rekordi.

Gan mēneša zemākā, gan augstākā gaisa temperatūra valstī reģistrēta Rucavā - 5. augustā termometra stabiņš noslīdēja līdz +2,7 grādiem, savukārt 28. augustā gaiss sakarsa līdz +30,5 grādiem.

Nokrišņu daudzums valstī vidēji augustā bija 52 milimetri jeb par trešdaļu mazā nekā parasti. Vismazāk lija Kurzemē un Vidzemes ziemeļrietumos, kur lietus summa daudzviet nepārsniedza 20 milimetru, savukārt Bauskā, Rēzeknē un Piedrujā tā bija 95 - 105 milimetri.

Lai gan parasti gada siltākais mēnesis ir jūlijs, šogad jūlijs bija vēsākais un lietainākais vasaras mēnesis. Karstākais laiks valdīja jūnijā, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra sasniedza +18,6 grādus - jaunu rekordu.

Kalendārās vasaras vidējā gaisa temperatūra šogad Latvijā bija +17,3 grādi jeb aptuveni vienu grādu virs normas. Nokrišņu summa šovasar bija 188 milimetri jeb 83 procenti no daudzu gadu vidējā lieluma.

Šī gada vasara bija vēsāka nekā pērn, taču siltāka nekā 2014., 2015., 2016. un 2017. gadā.

Foto: Vasaras idille Latvijas galvaspilsētā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu