Džonsons aicina balsot par pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu 15.oktobrī

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons metis izaicinājumu opozīcijai, aicinot balsot par pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu 15.oktobrī, ja, kā paredzams, likumdevēji atbalstīs likumprojektu, kas nepieļauj bezvienošanās "brexit".

Opozīcijas iesniegtais "kapitulācijas likums", par kuru paredzēts balsojums trešdienas vakarā, "iedragā valsts spējas vest sarunas" ar Eiropas Savienību (ES), uzrunājot parlamenta deputātus, norādīja Džonsons.

"Šī valdība gatavojas panāk vienošanos ar mūsu draugiem Briselē," piebilda premjers, atkārtoti paužot pārliecību, ka ES līderi galu galā piekritīs izslēgt no "brexit" vienošanās tā dēvēto pagaidu risinājumu, kura mērķis ir novērst robežkontroles atjaunošanu uz Īrijas un Ziemeļīrijas robežas.

Trešdien, 4. septembrī, Eiropas Komisija (EK) pavēstīja, ka ES nesaredz alternatīvu Īrijas robežas pagaidu risinājumam, lai nosargātu Ziemeļīrijas miera līgumu un ES vienoto tirgu.

Pagaidu risinājums ir vienīgais apzinātais risinājums, kas garantē Lielās piektdienas vienošanos, kas garantē atbilstību starptautisko tiesību saistībām un saglabā iekšējā tirgus integritāti," pēdējā breksita plānošanas dokumentā norādīja EK.

Tā dēvēto pagaidu risinājumu paredz Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona priekšteces Terēzas Mejas panāktā breksita vienošanās, kuru Lielbritānijas parlaments trīs reizes ir noraidījis. Pašreizējās vienošanās pretinieki norāda, ka tā uz nenoteiktu laiku atstāj Lielbritāniju pakļautu ES normām un pat apdraud valsts vienotību.

Pagaidu risinājums paredz, ka Lielbritānija sākotnēji paliek muitas ūnijā ar ES, bet Ziemeļīrijai papildus paliek saistoši daļa no bloka iekšējā tirgus noteikumiem, kamēr Londona un Brisele nav atradušas labāku risinājumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu