"Vecums man nelīp klāt stingra rakstura dēļ." Saruna ar 82 gadus veco sporta treneri Valentīnu Eiduku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valentīna Eiduka
Valentīna Eiduka Foto: Lita Krone/LETA

82 gadus vecā Valentīna Eiduka joprojām trenē Latvijas izlases šķēpmetējus un arī aktīvi gatavo savus audzēkņus nākamā gada vasaras olimpiskajām spēlēm, kas notiks Japānā, vēsta LNT raidījums "900 sekundes".

Latvijas šķēpmetēju izlases trenere ir ļoti labā formā. Kad Valentīnas kundze sāk runāt par savas dzīves sirdslietu, šķēpmešanu, atraisās viss – ķermenis, acis, balss. Starp Valentīnu un šo sporta veidu pirms 67 gadiem uzplaiksnīja mīlestība no pirmā acu skatiena, atklāj raidījums.

"Man bija 14-15 gadu, kad aizgāju uz Daugavas stadionu, bija lielas sacensības un meta šķēpu. Man tā patika, kā šis šķēps lido, es domāju, nu viss," atminas šķēpmešanas trenere Valentīna Eiduka.

Astoņas reizes uzvarējusi Latvijas čempionātā, ieguvusi arī neskaitāmas medaļas un augstus sasniegumus "Dinamo" čempionātā, taču īsi pēc 30 gadu vecuma viņa pievērsās trenera amatam, ko turpina vēl arvien. Kopš tā laika pagājuši 52 gadi, un visus šos gadus trenere Eiduka strādā ar jaunajiem sportistiem.

Vaicāta, cik sportistus viņa trenējusi, viņa min, ka droši vien tūkstošus.

Trenerei Eidukai ir arī divi olimpiskie čempioni: Vadims Vasiļevskis, Atēnu olimpisko spēļu sudraba medaļas laureāts un Ainārs Kovals, kas ieguvis sudraba medaļu Pekinas olimpiskajās spēlēs. Šobrīd Valentīnai ir trīs audzēkņi, kas aktīvi gatavojas nākamā gada vasaras olimpiskajām spēlēm. Viņuprāt, treneres vecums, kā viņa izskatās un par ko ar viņu var parunāt ārpus treniņiem, neatbilst datiem, kādi ir viņas pasē.

"Vairāk par 30 viņai noteikti nav. Ar treneri nejūtu šo paaudžu starpību, tāpēc pie viņas ir tik viegli trenēties. Viņai ir "iPhone", viņa ar "bembi" brauc, trenere ir sparīga, un man ir liels prieks, ka viņa mūs trenē šobrīd. Ir cilvēks, no kā smelties iedvesmu, kāds es gribu būt vecumdienās," "900 sekundēs" saka šķēpmetējs Patriks Gailums.

Savukārt šķēpmetēja Anete Kociņa bilst: "Mums vienmēr ir par ko runāt, par visādām tēmām var aizrunāties, dažreiz var uzticēties kā labākai draudzenei. Arī par čaļiem, protams."

Savu darbu trenere Eiduka sauc par pateicīgu, jo, strādājot ar jauniešiem, nav iespējams novecot. Otrkārt, vecums viņai "nelīp klāt" stingra rakstura dēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu