Ģirģens atklāj, ka dažas nākamo gadu budžetu prioritātes neatbilst sabiedrības interesēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Foto: Valsts kanceleja

Dažas nākamo gadu budžetu prioritātes neatbilst sabiedrības interesēm, to pēc pēdējām budžeta sarunām secinājis iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Kā aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijas pārstāvis Māris Zariņš, lai pievērstu Ministru prezidenta un sabiedrības uzmanību finansējuma trūkumam iekšlietu nozarē, piektdien plkst. 9 no rīta pie Ministru kabineta piestās vairāki "ZIL" markas transportlīdzekļi, ko Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests līdzekļu trūkuma dēļ joprojām izmanto izsaukumos cilvēku dzīvību glābšanā.

"Par cilvēku dzīvībām nedrīkst augstāk vērtēt būves. Pēc pēdējām budžeta sarunām var secināt, ka dažas nākamo gadu budžetu prioritātes neatbilst sabiedrības interesēm, un nav pieņemami, ka atsevišķi politiskie spēki "spēlējas" ar cilvēku dzīvībām," pauda Ģirģens.

Ministrs norādīja, ka "ZIL" markas transportlīdzekļi ir simbolisks atgādinājums visiem par to, ka cilvēku drošībai ir jābūt starp valsts augstākajām prioritātēm ne tikai vārdos, bet arī finansiālā atbalstā.

Ģirģena ieskatā, valsts attieksme pret iekšējo drošību nav pieņemama un ir vērtējama kā bezatbildīga un pat ciniska.

Kā vēstīts, ka ministrijas prioritārajiem pasākumiem 2020. gada budžetā papildus prasa 953,5 miljonus eiro, tomēr patlaban šo prioritāru pasākumu īstenošanai pieejami 130 miljoni eiro.

Iepriekš finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) informēja, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts 2020. gadā augs par 2,8%, tādējādi nākamā gada budžetā nodrošinot papildus līdzekļus teju 600 miljonu eiro apmērā.

Pēc Reira teiktā, no šiem līdzekļiem 500 miljoni eiro jau ir sadalīti virknei pasākumu, par kuriem lēmumi tikuši pieņemti iepriekš, piemēram, pensiju indeksācijai paredzēts novirzīt papildus 166 miljonus eiro.

Līdz ar to fiskālā telpa jeb papildus pieejamie līdzekļi ministriju prioritāro pasākumu īstenošanai 2020. gadā patlaban ir 130 miljoni eiro, tāpēc sagaidāmas politiskās diskusijas par to, kādiem pasākumiem sadalīt pieejamos līdzekļus.

Ministru kabinets piektdien cer vienoties par prioritārajiem pasākumiem, kuriem 2020.gada budžetā piešķirt papildus pieejamos līdzekļus, ceturtdien mediju pārstāvjiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, lai rastu finansējumu citām prioritātēm, koalīcijas līmenī tiek apspriesta iespēju uz laiku atlikt jauna cietuma būvniecība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu