JKP varētu aicināt budžeta veidošanas sarunas atsākt no jauna (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns Foto: Ieva Leiniša/LETA

Jaunā konservatīvā partija (JKP), visticamāk, no jauna koalīcijas partneriem budžeta veidošanas sarunās piedāvās jau sākotnēji izvirzītos priekšlikumus, tostarp par minimālo algu un neapliekamo minimumu 500 eiro apmērā.

JKP ministru iebildumu dēļ šodien uz nedēļu atlikta nākamā gada valsts budžeta prioritāšu izskatīšana. Par iemeslu tam kalpoja viedokļu atšķirības saistībā ar jaunā Liepājas cietuma būvniecības sākšanas termiņiem.

Tieslietu ministrs, JKP līderis Jānis Bordāns pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka JKP ir savi politiskie uzstādījumi, kas pamatā saistīti ar nabadzības sliekšņa pacelšanu, pelēkās ekonomikas izskaušanu, ieskaitot minimālās algas pacelšanu. Prioritāte ir arī izglītības un satiksmes, kā arī tieslietu profesionālie jautājumi, piebilda ministrs.

Bordāns uzsvēra, ka JKP līdz šim bija piedāvājusi savus papildu risinājumus un korekcijas valdības sarunās. Korekcijas koalīcijas partneru vidū automātiski netika apstiprinātas, tāpēc sarunas pēc politiskā spēka pieprasījuma tiks turpinātas.

"Ņemot vērā, ka pārējie koalīcijas partneri vēlējās iet uz priekšu, neņemot vērā mūsu iebildumus un priekšlikumus, aicinājām premjeru ievērot koalīcijas līgumu.

Turpināsim vest sarunas. JKP ievēros savas vērtības un idejas, gan arī piedāvās risinājumus," teica politiķis.

Atsakoties nosaukt konkrētas plānotā budžeta detaļas, Bordāns pastāstīja, ka partijai ir būtiski arī tas, kuras no Tieslietu ministrijas prioritātēm guvušas koalīcijas atbalstu. JKP vēlas atkārtoti runāt par politiskā spēka uzstādījumiem, jo līdz šim JKP politiķu vadītās ministrijas, kā sacīja Bordāns, ir stipri piekāpušās.

"Mēs redzam, ka patlaban pozīcijām ir jābūt citām, un tāpēc ir šis ekstra pārtraukums," teica Bordāns.

Bordāns norādīja, ka politiskais spēks piekāpies "ļoti daudzās pozīcijās". "Mēs pietiekoši daudz gājām uz kompromisiem tur, kur mūsu ieskatā tas nebūtu nepieciešams," teica Bordāns.

Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka JKP atjaunos prasību par savu prioritāšu iekļaušanu budžetā, sarunas par nākamā gada budžetu faktiski sākot no sākuma, Bordāns atbildēja: "Savā ziņā tajā virzienā tā situācija arī ir."

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc Ministru kabineta ārkārtas sēdes žurnālistiem pavēstīja, ka Liepājās cietuma būvniecība pašlaik ir 2020. gada budžeta pieņemšanas klupšanas akmens.

"Mēs esam nedēļām ilgi strādājuši intensīvā režīmā, partijas un ministrijas atrada kompromisus, vienojās par prioritātēm, kas būtu labas sabiedrībai.

Tomēr pēdējais klupšanas akmens izrādījās Liepājas cietuma būvniecības termiņš," skaidroja Ministru prezidents.

Kariņš atgādināja, ka budžeta iespējas patlaban neparedz Liepājas cietuma būvniecību, bet tas būtu iespējams no 2022. gada.

"Mums ir jāskatās uz reālām naudas iespējām, bet naudas valstī ir tik, cik ir. Rezultātā Liepājas cietuma būvniecības termiņš mums neļāva vienoties par 2020. gada budžetu. Katrā ziņā es turpināšu strādāt ar visiem koalīcijas partneriem, lai atrastu kopsaucēju. Mēs atradīsim risinājumu," uzsvēra premjers.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu