LPS: Rīdziniekus nevar sodīt par "Rīgas satiksmes" investīcijām autobusu, trolejbusu un tramvaju parka atjaunošanā (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova / LETA

Finanšu ministrijas iecere iekasēt no Rīgas domes budžeta pašvaldībai piekrītošās iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu daļas būtu kā sods rīdziniekiem par SIA "Rīgas satiksme" investīcijām autobusu, trolejbusu un tramvaju parka atjaunošanā un tas nav pieņemami, uzskata Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Gints Kaminskis (LZS).

"Nav pieņemami, ka Rīgas pilsētas pašvaldība, tātad Rīgas iedzīvotāji, tiek sodīti par to, ka pašvaldības uzņēmums atbilstoši savam investīciju plānam 2020. gadā saņems jaunus autobusus, trolejbusus un zemās grīdas tramvajus, par kuru iegādi līgums tika noslēgts vairākus gadus iepriekš," pauda Kaminskis, vēršot uzmanību, ka patlaban valsts slēdz līgumu par elektrovilcienu iepirkumu, kas tieši tāpat nākošajos gados samazinās fiskālās telpas lielumu. 

"Jājautā, vai arī šajā gadījumā tiks samazināts Satiksmes ministrijas budžets tāpat kā ir iecerēts samazināt Rīgas budžetu," taujā Kaminskis.

LPS ieskatā Rīgas pašvaldībai nevar uzlikt sodu par to, ka valsts līmenī nav izveidota valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību investīciju koordinēšanas kārtība laika grafikā, kas novērstu neplānotu negatīvu ietekmi uz vispārējās valdības budžeta bilanci.

LPS arī norādīja, ka atbilstoši likumam "Par pašvaldībām" jautājumi, kas skar atsevišķas pašvaldības intereses, ir jāsaskaņo ar konkrēto pašvaldību pirms jautājuma izskatīšanas Ministru kabinetā. 

Šādos jautājumos attiecīgo pašvaldību pārstāv tās domes priekšsēdētājs vai viņa pilnvarota persona, taču pēc LPS rīcībā esošās informācijas - šī iecere ar domes pārstāvjiem nav tikusi saskaņota.

Jau ziņots, ka atbilstoši Eiropas kontu sistēmas (EKS) metodoloģijai, uz kuras pamata tiek apkopota statistika par Eiropas Savienības dalībvalstu fiskālajiem radītājiem, "Rīgas satiksme" ir iekļaujama vispārējā valdības sektorā, tādējādi 2020.gada valsts budžeta fiskālā telpa saruks par 72 miljoniem eiro, aplēsusi Finanšu ministrija.

Ministrija kā vienu no fiskālās telpas palielināšanas pasākumiem piedāvā ieturēt no Rīgas domei piekrītošās iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu daļas 38 miljonus eiro 2020. gadā un 10,1 miljonus eiro 2021. gadā.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu