Norvēģijā konstatēta nāvējoša suņu slimība. Veterinārārsti aicina ievērot augstāko piesardzības līmeni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB) aicina suņu īpašniekus ievērot augstāko piesardzības līmeni, jo Norvēģijā konstatēta nezināma slimība, no kuras bojā gājuši vairāki desmiti suņu, informēja LVB valdes priekšsēdētāja Māra Viduža.

Kamēr atbildīgajiem dienestiem nav izdevies noteikt saslimšanas cēloni, LVB aicina Latvijas sabiedrību ievērot augstāko piesardzības līmeni.

"Tā kā ierosinātājs nav zināms, ir jāpieņem, ka tas ir ārējā vidē ļoti noturīgs arī ārpus suņa ķermeņa, proti, ka tā pārnešanai pietiek ar netiešu saskari, un dzīvniekus var inficēt, atnesot nejauši slimību pat ar apaviem un drēbēm," skaidroja Viduža.

Ja saimnieks sunim novēro vemšanu un caureju, ir nekavējoties jādodas pie sava veterinārārsta, uzsver valdes priekšsēdētāja.

"Suņu īpašniekiem, arī bez suņa klātbūtnes, vajadzētu izvairīties apmeklēt jebkādas vietas, kur pulcējas suņi, bet cilvēkiem, kuru darbs saistīts ar dzīvniekiem, jāveido pie savām dzīvesvietām dezobarjeras," situācijas nopietnību uzsvēra LVB Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītājas vietniece Lita Konopore. Šādas dezobarjeras veido, piesūcinot paklājus ar plaša spektra dezinfekcijas līdzekļiem.

Norvēģijas veterinārais dienests vairākiem suņiem esot veicis pēcnāves diagnostiku un noņēmis analīzes, lai noskaidrotu, kas izraisa slimības uzliesmojumu. Atbildes tiek cerēts saņemt nākamnedēļ.

Izskanot informācijai par aizdomīgiem suņu saslimšanas gadījumiem Norvēģijā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir sazinājies ar Norvēģijas Pārtikas drošības iestādi, lai iegūtu detalizētāku informāciju par notiekošo, aģentūru LETA informēja PVD.

No Norvēģijas atbildīgā dienesta saņemts apstiprinājums, ka šādi saslimšanas gadījumi, kas atsevišķos gadījumos beigušies ar dzīvnieka nāvi, patiešām konstatēti un patlaban norisinās saslimšanas gadījumu izmeklēšana.

Šobrīd kā iespējamais saslimšanas cēlonis ir izslēgta saindēšanās, taču turpinās laboratoriskie izmeklējumi vīrusu, baktēriju, sēnīšu un parazītu klātbūtnes noskaidrošanai, informēja PVD.

Kamēr Norvēģijas eksperti un atbildīgie dienesti meklē suņu saslimšanas cēloņus, PVD suņu īpašniekiem iesaka ievērot drošības pasākumus - ceļojot uz Norvēģiju, izvērtēt, vai ceļojumā ņemt līdzi suni un, ja iespējams, atstāt to mājās. Ja tomēr dzīvnieks ir ceļojis, atgriežoties atpakaļ Latvijā, nevajadzētu ļaut sunim kontaktēties ar citiem suņiem.

Ja pēc ceļojuma suns jūtas slikti, tam ir kāda no Norvēģijas speciālistu minētajām saslimšanas pazīmēm - atkārtota vemšana, asiņaina caureja, nekavējoties jāsazinās ar veterinārārstu, uzsver PVD.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu