Provizoriskie rezultāti: Maskavas domes vēlēšanās "Vienotā Krievija" zaudējusi trešdaļu vietu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Svētdien, 8. septembrī, notikušajās Maskavas domes vēlēšanās valdošā partija "Vienotā Krievija" zaudējusi trešo daļu vietu, atsaucoties uz provizoriskajiem rezultātiem, pirmdien vēsta ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Šāds vēlēšanu iznākums varētu nozīmēt, ka stratēģiskajai balsošanai, uz ko aicināja opozīcija, bijušas sekmes.

Opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs bija mudinājis vēlētājus visā Krievijā municipālajās un reģionālajās vēlēšanās svētdien balsot taktiski par kandidātiem, kuriem ir vislielākās izredzes sakaut "Vienotās Krievijas" kandidātus.

Daļa "Vienotās Krievijas" kandidātu Maskavā bija nolēmuši pozicionēties par neatkarīgajiem kandidātiem, šādi cenšoties distancēties no partijas, kuras popularitāte nokritusies līdz pēdējās desmitgades zemākajam līmenim.

Kā liecina rezultāti, kas iegūti pēc teju visu balsu saskaitīšanas, "Vienotā Krievija" Maskavas domē zaudējusi aptuveni trešo daļu vietu, ko tā līdz šim kontrolēja, vēsta "RIA Novosti".

"Vienotā Krievija" varētu izcīnīt 26 no Maskavas domes 45 vietām, un tas ir pietiekami, lai saglabātu vairākumu.

2014. gada vēlēšanās tai veicās krietni labāk. Kremļa partija izcīnīja 28 vietas, bet neatkarīgie kandidāti, kas arī atbalstīja " Vienoto Krieviju", vēl desmit vietas.

Šajā vēlēšanās "Vienotajai Krievija" deputātu vietas atņēmusi Komunistiskā partija, kas tikusi pie 13 vietām līdzšinējo piecu vietā.

Vēl divas citas partijas - opozīcijas partija "Jabloko" un partija "Taisnīgā Krievija" - izcīnījušas pa trim vietām.

Municipālās un reģionālās vēlēšanas svētdien notika daudzviet visā Krievijā, bet galvenā uzmanība bija pievērsta Maskavai, kur pirms vēlēšanām tika pieredzēti plaši protesti pret to, ka netika reģistrēti daudzi opozīcijas kandidāti.

Tīmeklī publicēti vairāki video, kuros redzams, kā vēlētāji atklāti balsošanas urnās samet vairākus biļetenus.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina popularitāte pārsniedz 60% atzīmi, un tā ir krietni augstāka nekā vairumam Rietumu līderu. Tiesa gan, tā ir zemāka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu rādītājiem.

"Vienotās Krievijas" popularitāte kritusies, sabiedrībā valdot neapmierinātībai ar ieceri celt pensionēšanās vecumu, vienlaikus ienākumu līmenim pastāvīgi samazinoties.

Pēdējo nedēļu laikā pirms vēlēšanām desmitiem tūkstošu cilvēku ir izgāja Maskavas ielās, lai protestētu pret varasiestāžu atteikšanos reģistrēt opozīcijas kandidātus pilsētas domes vēlēšanām. Lielākā daļa šo protesta akciju bija nesankcionētas, un policija tās izklīdināja, izmantojot brutālu spēku.

Atbalstu protestētājiem pauduši prominenti blogeri un mūziķi.

Policija pret protestētājiem vērsusies ar spēku, kāds nebija pieredzēts kopš 2011. un 2012. gada demonstrācijām pret Vladimira Putina atgriešanos prezidenta amatā.

Vienā no protestu akcijām jūlijā tika aizturēti vairāk nekā 1400 cilvēki, no kuriem vairums vēlāk tika atbrīvoti.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu