Svētki katru dienu: ieteikumi, kā radīt neatvairāmu ēdamistabu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JYSK

Ēdamistaba vai ēdamzona reizēm ir kā mājas sociālais centrs neatkarīgi no tā, vai tā ir atsevišķa telpa ar milzīgu galdu un greznām bufetēm vai neliels stūrītis virtuvē. Šeit visbiežāk norisinās dažādu svētku svinēšanas, vakariņošana sveču gaismā vai ikdienišķa brokastošana. Tieši šī iemesla dēļ arī ēdamistabas interjeram ir ārkārtīgi liela nozīme - jo mājīgāks būs iekārtojums, jo patīkamāka būs ēšana vai pat pasēdēšana ar draugiem. 

Atsvaidzini telpu ar galdautu

Stilīgs un atraktīvs galdauts var pārvērst ēdamistabu līdz nepazīšanai - ja vecāks un noplukušāks galds rada drūmu atmosfēru, tad ar galdauta palīdzību to var vērst pretējā virzienā. Svētkiem izvēlies gaišu un vienkrāsainu galdautu, bet krāsu vai noteiktu tematiku radi ar mazāka galdauta palīdzību.  

Foto: JYSK

Kombinē dažādu stilu krēslus

Jaunākās tendences ļauj brīvi spēlēties ar mēbeļu izvēli - pie viena galda vairs nav nepieciešams izvietot identiskus krēslus. Tagad pie galdiem drīkst izvietot vairākus dažāda stila krēslus, ņemot vērā vien dažus līdzīgus elementus - krāsu, lielumu, atzveltnes formu vai motīvus un tekstilu uz sēdvietas.  

Foto: JYSK

Izdaiļo ar aizkariem

Padari logus par fokālo punktu telpā, vienkārši tos izdaiļojot ar aizkariem. Izvēlies vienkrāsainus aizkarus, ja istaba ir noklāta ar tapetēm, bet vienā tonī ieturētā ēdamistabā iederēsies rakstaini vai košāki aizkari

Foto: JYSK

Izveido bilžu galeriju

Neatstāj sienas neskartas - tukšas sienas radīs drūmu gaisotni vai nepabeigtības sajūtu. Ja nav iespējams ēdamistabā piekārt gleznas vai mākslas darbus, ej vienkāršāko ceļu un izvēlies bilžu galerijas. Vairākos fotorāmjos ievieto mīļākās fotogrāfijas, zīmējumus vai pat drukātus attēlus un simetriski izkārto tās uz vienas sienas. Šāds dekors papildinās interjeru un arī kalpos kā sarunu iesācējs. Ņem vērā - fotorāmjus ir jāizkārto centrālajā daļā, aptuveni 145 centimetrus virs grīdas. 

Foto: JYSK

Piekarini neparastu centrālo gaismekli

Izvēlies gaismekli, kas būs proporcionāls ēdamgaldam - no attāluma ēdamgalda malām un gaismeklim ir jāveido simetrisku vienādsānu trijstūri. Gaismeklis nedrīkst būt pārāk liels - tas, pirmkārt, radīs pārāk spožu apgaismojumu, otrkārt, padarīs telpu pārāk "raibu". Tāpat gaismeklim nevajadzētu būt pārāk mazam, jo tas vienkārši "pazudīs" un to neievēros - tam ir jādarbojas gan kā gaismas avotam, gan kā dekoram. Piekarini mazliet zemāk lampu - šādi radīsi intīmu atmosfēru, bet, ja to pieskaņosi aizkariem, tādējādi to akcentēsi un padarīsi redzamāku. 

Foto: JYSK

Piepildi ēdamistabu ar patīkamu aromātu

Visbeidzot - parūpējies par aromātu. Nepatīkams aromāts "nositīs" apetīti, bet garda un maiga smarža - uzlabos. Tāpat vari arī manipulēt ar smaržām - lavandas aromāts nomierinās, apelsīni - piepildīs ar enerģiju, bet rozes - piešķirs romantisku noskaņu. Ņem vērā - izmanto dabiskus un neuzkrītošus smaržu avotus. Kas par daudz, tas par skādi. 

Foto: JYSK
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu