Jelgavas skolā vecākiem prasa parakstīt atļauju par bērna ievietošanu psihoneiroloģiskajā slimnīcā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Jelgavas Paula Bendrupa pamatskolā vairākiem vecākiem ir prasīts parakstīt atļauju, lai nepieciešamības gadījumā ievietotu bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas stacionārā, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Vecākiem Zinību dienas svinīgajā pasākumā tika izdalītas veidlapas, kuras parakstot vecāki dod savu piekrišanu, ka mācību gada laikā skola tiek atļauts bērnu ievietot psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ģintermuiža" bērnu nodaļā.

Jelgavas Paula Bendrupa pamatskolā mācās bērni ar garīgās veselības problēmām un smagiem attīstības traucējumiem. Dažiem bērniem slimības saasināšanās mēdz izpausties kā agresija pret sevi un klases biedriem, izaicinoša uzvedība, pat vardarbība.

Vecāki, kuri uzmeklējuši Latvijas Televīziju, lai paziņotu par notikušo. Viņi uztraucas un baidās par saviem bērniem, jo skolotāji to var izmantot ļaunprātīgi.

"Tā ir formalitāte, iesniegums, bet tā nav nekādā ziņā obligāta prasība vecākiem. Vecāki paši izvēlas, vai viņi šo iesniegumu aizpilda vai ne," raidījumam norādījusi Jelgavas Paula Bendrupa pamatskolas direktora pienākumu izpildītāja Gunta Paslauska.

Lai arī tā esot tikai "formalitāte", vecāki atklāj, ka trešdien esot saņēmuši no skolotājas vēl vienu mudinājumu aizpildīt veidlapas un atnest tās līdz piektdienai. Direktore gan uzsver, ka tas noteikti ir kāds pārpratums, jo skolotāja, kas to varētu būt teikusi ir jauna.

"Ir situācijas, kad vecāki nav sazvanāmi. Piemēram, bērnam ir lēkme, vecāki nav sazvanāmi. "Ātrā palīdzība" viņu neņem, ja nav vecāku vai aizbildņu piekrišanas. Ko lai dara? Ja tas papīrs ir, tad situācija ir atrisināta," skaidro "Ģintermuižas" Bērnu nodaļas vadītāja Ludmila Zilbermane.

Pērn slimnīcā "Ģintermuiža" nogādāti deviņi skolēni.

"Nepamatoti nevienu tur neved. Ja bērns apdraud savu drošību, ja viņš ir agresīvs, tā ir pietiekami nopietna indikācija, lai bērnam sniegtu palīdzību," saka Paslauska.

Rīgas Sanatorijas internātpamatskola šādas veidlapas sauc par neirastām, jo viņu atbalsta personāla vidū sertificēti medicīnas darbinieki, kuri situāciju kontrolē, bet ja kaut kas notiek ne pēc plāna, tad zvana uz 112.

Arī Tiesībsarga birojs, kas saņēmis vecāku sūdzību, atklāj, ka šādus lēmumus drīkst pieņemt tikai neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Jelgavā skaidro, ka iesnieguma tekstu esot uzrakstījuši nepareizi. Paši uz stacionāru nevedot un neatliekamo palīdzību izsaucot.

Trešdien, 11. septembrī, Jelgavas dome tiesībsargam darījusi zināmu, ka tā atzīst kļūdu un vecākiem atļauja skolai ievietot bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā vairs nebūs jāparaksta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu