"Biedējoša aina!" Britu valdības prognozes par bezvienošanās "Brexit" (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Brexit
Brexit Foto: Reuters/AFP/AP/EPA/Scanpix

Lielbritānijas valdība trešdienas, 11. septembra, vakarā, pildot likumdevēju prasību, publicējusi dokumentu par ministru kabineta prognozēm bezvienošanās "Brexit" situācijai, brīdinot par iespējamu medikamentu trūkumu, nekārtībām pilsētu ielās un ilgu kavēšanos uz robežām.

Valdības pārstāvji gan norāda, ka tas esot sliktākā varianta scenārijs bezvienošanās "Brexit" gadījumam, nevis prognozes par to, kas varētu notikt.

Biedējošā aina ir valdības "pragmātisks sliktākā varianta scenārijs" situācijai, ja Lielbritānija Eiropas Savienību (ES) 31. oktobrī pametīs bez vienošanās, skaidro kabineta pārstāvji.

Valdība trešdienas vakarā bija spiesta publicēt dokumentu, kad to bija pieprasījuši likumdevēji.

Dokuments par operāciju "Yellowhammer", kas ir valdības koda nosaukums breksita sagatavošanai, liecina, ka premjerministrs Boriss Džonsons nevērīgi izturas pret izstāšanos no ES bez vienošanās, norāda opozīcija.

Aizsardzības ministrs Bens Voless ceturtdien sacīja, ka valdība "tērē naudu, lai paveiktu lielus darbus" un nepieļautu šo prognožu piepildīšanos.

Dokumentā teikts, ka bezvienošanās breksita gadījumā iespējama kavēšanās, lai šķērsotu Lamanšu, elektrības cenu pieaugums, problēmas medikamentu un pārtikas piegādēs.

Pastāv sociālo nemieru risks, "daudzviet valstī var notikt protesti un kontrprotesti, un tas var prasīt lielus policijas resursus. Var arī palielināties publiskās nekārtības un pieaugt sabiedrības spriedze."

Ar 2. augustu datētajā dokumentā minēti vairāki scenāriji, ar kādiem uzņēmumiem un patērētājiem būtu jārēķinās, ja Lielbritānija ES 31. oktobrī pametīs bez vienošanās.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu