Jaunākā informācija par suņu saslimšanu Norvēģijā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Norvēģijas Pārtikas drošības iestāde turpina izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kas izraisījis suņu saslimšanu un vairākos gadījumos – nāvi Norvēģijā. Joprojām nav atrasts tās cēlonis, portālu "Apollo" informē Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). 

Kopš trešdienas Norvēģijas Pārtikas nekaitīguma iestāde ir saņēmusi astoņus jaunus ziņojumus par atsevišķiem suņu saslimšanas gadījumiem ar līdzīgiem slimības simptomiem. Viens no suņiem ir miris.

» Norvēģijā konstatēta nāvējoša suņu saslimšana. Veterinārārsti aicina ievērot augstāko piesardzības līmeni

Līdzšinējā izmeklēšanā iegūtie dati liecina, ka nav pazīmes par suņu saindēšanos, tajā skaitā saindēšanos ar žurku indi un aļģēm, izslēgtas ērču pārnēsātās slimības, saslimšana ar Sibīrijas mēri un tularēmiju, kā arī tiek izslēgta Salmonella spp. un Campylobacter spp. klātbūtne.

Mirušu suņu paraugos ir konstatētas divu sugu baktērijas - Providencia alcalifaciens un Clostridium perfringens, kas izplatītas apkārtējā vidē, un mazos daudzumos ir arī normāls dzīvnieku/ cilvēku zarnu trakta mikroorganisms. 

Baktērija Providencia alcalifaciens konstatēta kopumā deviņiem suņiem, arī baktērija Clostridium perfringen ir atklāta vairākiem suņiem.

Tiek minēts, ka šīs baktērijas, visdrīzāk ir simptomu cēlonis, taču slimības cēloņa noskaidrošana turpinās.

Tiek ziņots, ka vairumā saslimšanas gadījumu, kad kopā dzīvo vairāki suņi, saslimis ir tikai viens suns, līdz ar to ir pamats uzskatīt, ka slimība nav īpaši lipīga.

Jāatzīmē, ka neviena cita valsts šobrīd nav ziņojusi par līdzīgiem, nenoskaidrotiem suņu saslimšanas gadījumiem.

Sarunā ar portālu "Apollo" Pārtikas un veterinārā dienesta preses pārstāve Ilze Meistere norāda, ka dienests ir informēts par gadījumu, kad pēc izstādes Ventspilī ir saslimis viens suns, kuram bijuši līdzīgi simptomi kā saslimušajiem suņiem Norvēģijā.

"Pēc PVD rīcībā esošās informācijas, dzīvnieks atrodas veterinārārsta uzraudzībā un pamazām atlabst.

Novēlam izveseļoties un atgādinām ikvienam suņa īpašniekam – ja suns ir saslimis, nekavējoties jāvēršas pie veterinārārsta, kurš noteiks saslimšanas cēloni un uzsāks atbilstošu ārstēšanu.

Jāpiebilst, ka vemšanai un caurejai var būt dažādi iemesli," norāda Meistere. 

Jāpiebilst, ka PVD rīcībā nav informācijas, ka Ventspils izstādē būtu piedalījušies dalībnieki no Norvēģijas. "Jāatzīmē arī, ka neviena cita valsts šobrīd nav ziņojusi par līdzīgiem, nenoskaidrotiem suņu saslimšanas gadījumiem. Arī Latvijas veterinārārsti līdz šim par tādiem nav ziņojuši," norāda PVD pārstāve. 

Pārtikas un veterinārais dienests atgādina, kamēr Norvēģijas eksperti un atbildīgie dienesti joprojām meklē suņu saslimšanas cēloņus, ir jāievēro drošības pasākumi:

  • Suņu izstāžu un konkursu rīkotājiem iesakām izvērtēt, vai pasākumos ļaut piedalīties suņiem no Norvēģijas. Ja suns ir piedalījies izstādē, pēc kuras tam ir pasliktinājies veselības stāvoklis – sākusies vemšana vai caureja, nevajadzētu pašiem noteikt diagnozi un nodarboties ar ārstēšanu mājas apstākļos, bet nekavējoties vērsties pie veterinārārsta, kurš noteiks saslimšanas cēloni un uzsāks atbilstošu ārstēšanu. Jāpiebilst, ka vemšanai un caurejai var būt dažādi iemesli.
  • Pagaidām veterinārārsti nav PVD ziņojuši par aizdomīgiem suņu saslimšanas gadījumiem ar asiņainu caureju un vemšanu Latvijā. Ja tādi ir, tad dienests aicina veterinārārstus par to informēt PVD.
  • Suņu īpašniekiem, ceļojot uz Norvēģiju, nevajadzētu ņemt līdzi suni. Ja tomēr suns ir paņemts līdzi, atgriežoties atpakaļ Latvijā, nevajadzētu ļaut tam kontaktēties ar citiem suņiem. Ja pēc ceļojuma suns jūtas slikti - vemj, tam ir asiņaina caureja, nekavējoties jāsazinās ar veterinārārstu. 
Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu