Rudenīgs drēgnums ir klāt. Profesors Danilāns par to, kas palīdz un nepalīdz nesaslimt (3)

Anatolijs Danilāns Foto: Jānis Škapars/TVNET
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sinoptiķu prognozes nākamajai nedēļai nav iepriecinošas - nedēļas vidū un nogalē Latviju sagaida šī mēneša aukstākās dienas un spēcīgas salnas naktīs. Portāls "Apollo" apkopojis profesora un gastroenterologa Anatolija Danilāna ieteikumus, kā turēties pretī drēgnumam un nesaslimt. 

Nereti profilaktiskos nolūkos tiek lietota tēja ar medu, ķiploki un dzērvenes.

Vai "tautas metodes" patiešām palīdz?

Jautāts, ja cilvēks ir potēts pret gripu, vai tas palīdz nesaslimt ar ARS vīrusu, profesors atbild noliedzoši.

"Pote ir pret gripas vīrusu, lai ar to nesaslimtu, bet ar saaukstēšanos saslimt nemaz nav iespējams. Jā, ziemā varat nosalt, apsaldēt kājas. Pacienti slimnīcā bieži man saka - lūk, logs stāvēja palātā vaļā, un saslimu ar vīrusa infekciju - nē! Vīrusa infekcija ir vīrusa infekcija.

Ja nav vīrusa, apaukstēties nav iespējams. Apaukstēšanās slimība būtībā ir nepareizs teiciens. Ja nav vīrusa, arī mežā iesnas nedabūsi!"

LTV raidījumam "4.studija" Danilāns tāpat norāda, ka ķiploki un dzērvenes nedarbojas kā profilakses līdzekļi. 

"Nestrādā! Tā nav slikta lieta, bet ķiploki sev zinātnisku pierādījumu nav guvuši.

Ja ēdīsi vairāk ķiplokus un sīpolus, nav garantēts, ka slimosi mazāk." 

Profesors norāda, ka "cilvēka kaulos ir šūnas, kuras sauc par osteklastiem - tās "grauž" mūsu kaulus. Izrādās, ka turpat netālu ir arī osteblasti - tie savukārt, ražo "jaunu" kaulu."

"Nesen atklāts arī ostekalcīns - viela, kas izdalās no kauliem un caur asinsriti tiek novadīta tālāk pa ķermeni, dziedējot aknas, nieres, asinsvadu sklerozi," atklāj Danilāns.

"Jāņem vērā, ka šī viela izdalās tikai tad, kad kauls tiek kustināts, tātad, skrienot, lecot, fiziski nodarbinot savu ķermeni."

Kā tiešām labu profesors atzīst D vitamīnu. 

Kā pareizi uzņemt D vitamīnu? 

"D vitamīns patiešām ir labs. Ja trūkst, tad jāuzņem, bet ar D vitamīnu ir dažas neparastas un interesantas lietas. Tas ir neaktīvs, to aktivizē divi orgāni - aknas un nieres. Par aknām esmu lepns, jo, pat ja esi "pielējies", tās tomēr pusi no vitamīniem organismam nogādās. Ar nierēm gan uzmanīgi. Ja ir problēmas ar šo orgānu, ieteicams, uzņemt papildus aktīvo D vitamīnu. 

Video: Profesors Danilāns par asiem ēdieniem

Video: Profesors Danilāns: Sekss ir veselīgs! 

Video: "Ne tikai par kafiju un cigaretēm." Atklāta saruna ar profesoru Danilānu

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu