Hāgas tiesa attaisno ārsti, kura veikusi eitanāziju bez atļaujas (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Hāgas tiesa attaisnojusi ārsti, kura nepajautājot pacientei atļauju, veikusi eitanāziju, vēsta "The Guardian".

"Visas prasības, ko paredz likums, tika izpildītas. Ņemot vērā pacientes spēcīgo demenci, ārstam nebija iespējams saņemt no pacientes jebkādu atbildi par eitanāzijas veikšanu," paziņoja tiesnese.

74 gadus vecā sieviete cietusi no Alcheimera slimības. Četrus gadus pirms notikušā viņa uzrakstīja iesniegumu par to, ka vēlas aiziet no dzīves, veicot eitanāziju. Dokumentā sieviete norādīja, ka viņa vēlētos pati izlemt, kad veikt liktenīgo soli.

Pēc tam, kad paciente vairs nevarēja sevi apkopt, 68 gadus vecā ārste nolēma veikt eitanāziju. Lēmuma tiesiskumu apstiprināja divi neatkarīgi ārsti.

» Smagas slimības un vēlme nomirt cieņpilni. Kāda ir "nāves ārsta" ikdiena Beļģijas eitanāzijas klīnikā

Eitanāzijas veikšanas dienā ārste kopā ar pacienti un viņas ģimenes locekļiem dzērusi kafiju, taču šī tikšanās nebija vienkārša.

Pacientes kafijas krūzē tika pievienots īpašs preparāts, pēc kura sieviete kļuva miegaina, bet neaizmiga. Otrā preparāta deva tika ievadīta ar injekciju. Kad sieviete iemiga, ārste ievadīja pacientei letālu preparāta devu, taču sieviete pamodās. Veicot trešo injekciju, pacienti jau turēja viņas vīrs un meita.

Nīderlandē pacienti var izdarīt mediķa asistētu pašnāvību, ja "dzīvo ar nepanesamām un nepārciešamām ciešanām", norāda Nīderlandes eitanāzijas klīnika. 2017. gadā Nīderlandē eitanāzija tika izdarīta vairāk nekā 6500 cilvēkiem. Lielākajai daļai no tiem bija neārstējams vēzis.

Nīderlande, Luksemburga un Beļģija ir vienīgās Eiropas Savienības (ES) valstis, kurās atļauta eitanāzija pēc pacienta iniciatīvas. Tā atļauta arī Šveicē, uz kurieni nereti ar šādu mērķi dodas ārzemnieki.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu