"Sācies karš?" Bolderājas iedzīvotāji neizpratnē par tur notikušajām militārajām mācībām (8)

Foto un video
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šajā nedēļas nogalē, no 13. septembra līdz 15. septembrim visā Latvijā, tostarp Rīgā, norisinās Zemessardzes 1. Rīgas brigādes organizētās militārās mācības "Rīgas zobens 2019". Bolderājas, Juglas un Teikas vairākas ielas sestdien, 14. spetembrī, pārvērtās par cīņas laukumu. Zemessardzes 1. Rīgas brigāde turpina īstenot mācības reālā pilsētvidē – pat ar šaušanu, uzbrukumu atvairīšanu, uzbrucēju neitralizēšanu un patrulēšanu ielās, vēstra raidījums LNT Ziņas.

Tas neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Mācībās ar nosaukumu "Rīgas Zobens 2019" piedalās vairāk nekā 1000 zemessargu, karavīru un policistu.

» Kamuflāža un ieroči pilsētas ielās. Kā norisinās militārās mācības "Zobens 2019"

Pilsoniskās nepakļaušanās un provokācijas savaldīšana bija zemessargu pirmais mācību uzdevums Bolderājas ielās. Te reālā laikā tika saukti arī policijas papildspēki naidīgo spēku aizvešanai uz iecirkni, pārbaudot ierašanās laiku un dienestu sadarbību.

Pēc tam patruļas laikā pa Bolderāju zemessargi uz Lielās ielas pieredz pēkšņu frontālu uzbrukumu – apšaudi no slēpņa. Situāciju sarežģī fakts, ka pa vidu pēkšņi patrāpās inscenēts civiliedzīvotājs, kurš cieš.

Cietušais civiliedzīvotājs paliek guļot bez palīdzības sniegšanas, kamēr zemessargi nav atvairījuši uzbrukumu un atguvuši kontroli pār teritoriju. Tikai tad tiek saukti papildspēki cietušā hospitalizēšanai.

Zemessardzes mācības Bolderājas ielās notiek reālos apstākļos. Teritorija nav ne slēgta, ne ierobežota. Līdz šim liela daļa zemessargu ko līdzīgu apguvuši tikai teorētiskā vidē.

Militārās darbības notiek tieši iedzīvotāju logu priekšā. Izdzirdot šāvienus un kliedzienus, ārā steidzas Bolderājas iedzīvotājs Andrejs. Sākotnēji domājis – reāls uzbrukums vai teroristu neitralizēšana. Gar namdurvīm staigā vīri ar automātiem. Satraukto vīru par mācībām informē LNT Ziņas.

"Domājām, ka karš sācies. Jau nākot no veikala, nevarēju saprast, kas notiek. Nu, tagad laikam var teikt, ka, pateicoties Latvijas zemessargiem un armijai varam gulēt mierīgi, ka ir tādi sargi," atklāj Bolderājas iedzīvotājs Andrejs.

Foto: Gulbenē notiek militārās mācības "Zobens 2019"

Mācībām pa vidu trāpās arī reālie civiliedzīvotāji, ne sarunātie aktieri. Bērni visu vēro piesardzīgi. Vecāki pavisam mazos paņem rokās.

Zemessardzes mācības reālā pilsētvidē piektdien notika Ziepniekkalnā un Juglā. Sestdien – Bolderājā, vēl arī Teikā un Juglā. Savukārt svētdien mācības noslēgsies vēl neizpaustos mikrorajonos Pārdaugavā.

Zemessardze aicina cilvēkus nesatraukties, izdzirdot šāvienus, jo šaušana notiek ar mācību patronām.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu