Izplatītas viltus ziņas saistībā ar masveida bērnu saindēšanos Siguldā (7)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) brīdina par izplatītām viltus ziņām saistībā ar Siguldas pirmsskolas izglītības iestāžu situāciju, kurā saindējušies vairāki bērni. PVD aicina sabiedrību attiekties pret informāciju sociālajos tīklos kritiski un sekot līdzi jaunākajai informācijai PVD mājaslapā, portālu "Apollo" informē PVD pārstāve Ilze Meistare.

Pirmdien, 16. septembrī, sociālajos medijos izplatītas viltus ziņas par risku saslimt ar zarnu infekciju Latvijā, uzturā lietojot ievestos citrusaugļus un arbūzus. Tāpat arī izplatījušies ieraksti ar aicinājumu ēst tikai Latvijā audzētus augļus, dārzeņus un ābolus.

PVD pārstāve Ilze Meistere sacīja, ka informācija par pastāvošu risku saslimt ar zarnu infekciju, ēdot ievestos citrusaugļus un arbūzus, neatbilst patiesībai. Dienests aicina Latvijas iedzīvotājus kritiski attiekties pret informāciju sociālajos medijos, kuros šobrīd tiek tiražētas viltus ziņas, un sekot līdzi aktuālajai informācijai PVD mājaslapā.

PVD arī uzsver, ka konkrētais zarnu nūjiņas tips nav nekas neparasts. Tas ir sastopams mājlopu zarnu traktā, kā arī ārējā vidē un, tas ir bīstams vien tad, ja netiek ievērotas elementāras higiēnas prasības. Tāpēc dienests atgādina, lai sevi pasargātu no dažādām pārtikas izraisītām saslimšanām, regulāri jāmazgā rokas, augļi un dārzeņi. Dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti rūpīgi termiski jāapstrādā un gatavo produktu un jēlproduktu apstrādei jāizmanto atsevišķs inventārs.

Arī SPKC lūdz sabiedrību kritiski izvērtēt internetā atrodamo informāciju par iespējamo zarnu infekcijas slimības izplatību visā Latvijā.

"Lūdzam nedalīties ar nepārbaudītām ziņām, bet pārliecināties par informācijas patiesumu mājaslapā "www.spkc.gov.lv"," aicina iestādē.

Ierakstos sociālajos tīklos arī apgalvots, ka šī iemesla dēļ slēgta Dzemdību nodaļa Vidzemes slimnīcā Valmierā, tomēr ārstniecības iestādē aģentūrai LETA uzsvēra, ka arī šī informācija ir nepatiesa. Vidzemes slimnīcā nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums ar zarnu nūjiņas izraisītu infekciju.

"Mūsu dzemdību nodaļa strādā ierastajā režīmā, bērniņi dzimst, topošās māmiņas iestājas nodaļā, jaunās māmiņas izrakstās un dodas mājās. Lūgums visiem - neizplatīt nepārbaudītu informāciju un neradīt nepamatotu trauksmi cilvēkos," uzsvēra Vidzemes slimnīcas Ārstnieciskā direktore Inga Ozoliņa.

Arī uztura speciāliste Ksenija Andrijanova sociālajā tīklā "Facebook" publicējusi ziņu, kurā tiek vēstīts, ka viltus ziņas ir skārušas arī Jelgavas bērnudārzu. Arī tur saņemta ziņa par cistrusaugļiem un arbūziem, kuros konstatēta zarnu nūjiņa, kas izraisa saindēšanos.

Jau vēstīts, ka līdz svētdienai zarnu infekcijas simptomi konstatēti 23 cilvēkiem, tostarp 19 bērniem un četriem pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem no Siguldas un tās apkārtnes.

Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) informēja, ka zarnu infekcijas simptomi konstatēti bērniem un darbiniekiem piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, bet apstiprinātie STEC infekcijas gadījumi un hemolītiski urēmiskā sindroma gadījumi konstatēti trijās. Vismaz viens bērns, kuram atklāti zarnu infekcijas simptomi, nav apmeklējis bērnudārzu. Vairāki bērni ir hospitalizēti, tostarp triju bērnu stāvoklis ir smags.

Saslimšanu izraisījis mikroorganisms "E.Coli", ar kuru cilvēks var inficēties, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu dzīvnieku izcelsmes pārtiku, nemazgātus augļus un dārzeņus, gan arī neievērojot higiēnas prasības.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu