Uzņēmumos un valsts iestādēs ir vairāk nekā 30 000 vakantas darbavietas (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Uz doto momentu uzņēmumos un valsts iestādēs kopumā ir vairāk nekā 30 000 vakances, par tik daudz trūkstošām darba rokām liecina Nodarbinātības valsts aģentūras dati (NVA), vēsta LNT Ziņas.

Tik lielu brīvo darba vietu pieejamību eksperti raidījumam skaidro ar trim pamata iemesliem:

  1. Vajadzīgo iemaņu, zināšanu trūkumu,
  2. pārāk zemu algu vai nepievilcīgiem nosacījumiem, 
  3. fiziski nav cilvēku.

» No nākamā gada tiks saīsināts bezdarbnieka pabalsta izmaksas laiks un samazināts tā apmērs

Dati liecina, ka tradicionāli pieprasījums ir transporta un loģistikas nozarē, īpaši vajadzīgi kravas auto vadītāji, darba roku trūkst arī apstrādes rūpniecībā, tirdzniecībā, kur vieni no pieprasītākajiem ir pārdevēji, arī valsts sektorā, kur trūkst policisti un skolotāji. Bet šis gads  ir zīmīgs ar to, ka ļoti liela daļa vakanču saistītas ar būvniecību.

NVA pakalpojumu departamenta direktore Eva Lossane raidījumam norāda: "Sākot ar ēku celtniekiem, betonētājiem, būvstrādniekiem un tā tālāk. Tiešām būvniecība kā nozare ir līderi, vairāk kā 40% vakanču ir tieši saistītas ar būvniecību.

Augstais pieprasījums saistīts ar dažādu ERAF projektu īstenošanu un, protams, tur sagaidāms arī, ka nākamajā gadā pieprasījums varētu samazināties."

Līdzīgi ir arī Centrālās statistikas pārvaldes dati, kas vēsta, ka šogad otrajā ceturksnī – aprīlī, maijā un jūnijā – vidēji brīvas bija 35 000 darba vietas, tās ir divas vakances uz vienu bezdarbnieku.

No visām pieejamajām darba vietām brīvo darba vietu īpatsvars ir 3,2% – tas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu