Francijā AES tuvumā dzīvojošajiem 2,2 miljoniem cilvēku izdala joda tabletes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
AES. Ilustratīvs attēls.
AES. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Joda tabletes, kā zināms no populārā HBO seriāla "Černobiļa", deva cilvēkiem, kas uzturējās tuvu un tālu traģēdijas vietai - pasaules lielākajai kodolnelaimei Pripjatā - un tika pakļauti radiācijas ietekmei. Raidorganizācija "Euronews" vēsta, ka Francijā 2,2 miljoniem cilvēku, kuri dzīvo atomelektrostaciju tuvumā, tiks izdalītas bezmaksas joda tabletes.

» Jods un radiācija. Kāpēc Černobiļas upuriem bijā jādzer joda tabletes?

Uzņēmumam "Electricite de France" (EDF) pieder 19 atomelektrostacijas.

Iepriekš bezmaksas joda tabletes tika piešķirtas cilvēkiem, kas dzīvo desmit kilometru attālumā no reaktora. Taču Francijas atomaģentūra ASN otrdien paziņoja, ka šī programma tikšot paplašināta un aptvers 20 kilometru rādiusā ap reaktoriem dzīvojošos cilvēkus.

Tādēļ desmit līdz 20 kilometru rādiusā dzīvojošie cilvēki un institūcijas, tai skaitā skolas, tuvāko dienu laikā saņems vēstuli ar informāciju, ka bezmaksas joda tabletes iespējams izņemt tuvējās aptiekās.

Jodam nav nekāda tieša antiradiācijas efekta, tomēr tas var sniegt netiešu aizsardzību. Kodolnegadījumu laikā atmosfērā nonāk radioaktīvais jods. Nokļūstot organismā, tas veicina vairogdziedzera vēža rašanos. Taču stabila joda klātbūtne pasargā no radioaktīvā joda uzsūkšanās.

ASN arī norāda, ka kodolnegadījuma gadījumā cilvēkiem jāmeklē patvērums ēkās. Vecākiem tādā gadījumā nevajadzētu traukties pakaļ saviem bērniem uz skolu.

Trīs ceturtdaļas no Francijā izmantotās elektroenerģijas tiek saražota atomelektrostacijās. Elektroenerģija tiek ražota 19 valstij piederošās stacijās, kurās kopā ir 58 kodolreaktori.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu