Jauns pētījums liecina, ka gaisa piesārņojums nonāk grūtnieces "necaurlaidīgajā barjerā" - placentā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Ir atrasti jauni pierādījumi, ka gaiss var "piesārņot" mātes placentu un potenciāli sasniegt augli dzemdē, palielinot veselības problēmu iespējamību nākotnē, vēsta raidsabiedrība CNN.

Pētnieki atklāja, ka grūtniecēm ieelpojot melnā oglekli - ko rada fosilā kurināmā sadegšana, piemēram, automašīnu ar dīzeļdegvielu izplūdes gāzes kaitīgas daļiņas var nokļūt no sievietes plaušām līdz placentai un sasniegt embriju.

Piesārņotais gaiss ir tiešā veidā saistīts ar palielinātu spontāno abortu skaitu, priekšlaicīgām dzemdībām un mazu svaru jaundzimušajiem.

Tomēr placenta - orgāns, kas grūtniecības laikā piestiprinās dzemdei, ļaujot skābeklim un barības vielām no nabassaites pāriet no mātes asinīm auglim - iepriekš tika uzskatīts par "necaurlaidīgu barjeru".

Pagājušajā gadā veiktais pētījums bija pirmais, kas liecināja, ka tas tā nav, pēc tam, kad Apvienotajā Karalistē piecu grūtnieču placentās tika atrastas daļiņas no piesārņotā gaisa.

Jauni Haseltas universitātes zinātnieku pētījumi, kas otrdien, 17. septembrī, publicēti žurnālā "Nature Communications", pārbaudīja 25 sievietes, kas nesmēķē un kuras dzemdēja Beļģijas pilsētā Haseltā.

Tūlīt pēc dzemdībām pētnieki savāca sieviešu placentas, lai izpētītu melnā oglekļa uzkrāšanos.

Jo vairāk melnā oglekļa sievietes bija pakļautas grūtniecības laikā, jo vairāk melnā oglekļa tika atrasts placentā.

Melnā oglekļa daļiņas nāk no dažādiem avotiem, kā arī no automašīnām un spēkstacijām - biomasas un ogļu krāsnīm mājsaimniecībās, petrolejas lampām un lauksaimniecības zemju atklātas sadedzināšanas.

Pētījumā tiek brīdināts, ka nepieciešami papildu pētījumi, lai parādītu, vai, nonākot placentas iekšpusē, daļiņas var tieši nokļūt līdz auglim, taču rezultāti pierāda, ka placentas faktiski to ļauj izdarīt, nodrošinot "pārliecinošus pierādījumus" šai teorijai.

Tas ir pēdējais solis, lai izpētītu saikni starp piesārņojumu un dzimšanu - 2017. gada ziņojumā arī tika atklāts, ka izplūdes gāzes un kvēpi no ceļu satiksmes Londonā var izraisīt pārāk mazu svaru jaundzimušajiem.

2018. gada pētījumā, kas tika veikts arī Londonā, tika atrasti līdzīgi rezultāti kā Haseltas pētījumā - taču daļiņu sastāvs nebija identificēts, un pētnieki varēja tikai spekulēt, ka piesārņojuma daļiņas ir ogleklis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu