Neapjūc piedāvājumu klāstā! Kā sunim izvēlēties piemērotāko pavadiņu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Suņa pavadiņa ir ne vien aksesuārs, bet arī neaizstājams rīks, kas palīdz kontrolēt mājdzīvnieku pastaigas laikā un ļauj mīlulim iemācīties pamatzināšanas par paklausību. Pareiza pavadas izvēle sunim ir visai sarežģīts uzdevums, ņemot vērā plašo materiālu, garumu, krāsu un funkciju izvēli, tāpēc pirms pavadiņas iegādes, vēlams apsvērt vairākus argumentus.

Pirms pavadas iegādes svarīgi pašam saimniekam rast atbildes uz diviem jautājumiem:

  • Kam pavada tiks izmantota? Apmācībai, izstādēm, garām pastaigām mežā vai ērtai pastaigai pa pilsētu?
  • Kāds ir vispiemērotākais pavadas materiāls? Tekstils, īstā āda, virve vai biotāns?

Pēc tam var apsvērt arī dažādu veidu pavadas pēc to mērķiem:

  • Standarta. Šis pavadas veids ir paredzēts ikdienas pastaigām ar suni un tam ir pieejami dažādi materiāli. Šim pavadiņu mērķim ir pieejami arī dažādi garumi - sākot no īsām, kas paredzētas, lai iemācītu suni iet līdzās, un beidzot ar garām, kas ir piemērotas ilgākām pastaigām mežā, dodot dzīvniekam lielāku pārvietošanās brīvību. Garās pavadas ir ērtas situācijās, kad nevēlaties savu suni laist brīvībā, bet esat gatavi tam dot lielāku distanci. Ikdienas lietošanai parasti tiek iegādātas aptuveni divus metrus garas pavadas.

Pastaigām mežā labāk izvēlēties garākas un košas pavadas, savukārt pastaigām pilsētā piemērotākas ir īsākās vai automātiskās pavadas.  

  • Automātiskās pavadas. Šīm pavadām ir automātiskā ieritināšanas funkcija, tās ir pazīstamas arī kā inerces pavadas. Šādu pavadu izmērs un garums ir pieejams gan maziem, gan pavisam lielo šķirņu suņiem. Garās automātiskās pavadas var tikt izritinātas pat līdz 15 metru garumam suņiem svara kategorijā līdz 60 kilogramiem. Taču lielākoties mazo, vidējo un pat lielo šķirņu suņiem veikalos pieejamais garums ir līdz astoņiem metriem.

Ar automātisko pavadu ir ērti doties pastaigās ar savu mīluli pilsētās. To ir viegli apturēt vai arī uzstādīt ērtu garumu gan saimniekam, gan sunim. Tomēr diezgan bieži dzīvnieks ar šo pavadas veidu izjūt lielu brīvību, tāpēc pierod pie pastāvīgas tā raušanas. 

Vislielākā kļūda, ko pieļauj pircējs šādas pavadas iegādē, ir nepareiza svara kategorijas izvēle. Ja suns pastaigu laikā raujas un viņu nākas bieži "bremzēt", nederēs, ka 12 kilogramus smagam sunim tiks iegādāta pavada, kurai paredzētā svara kategorija ir desmit kilogrami. Nereti šis pirkums pēc kāda laika ir jāatkārto, jo suns ir pārslogojis mehānismu.

Šāda tipa pavada nav ieteicama, ja vēlas suni pieradināt pie iešanas blakus - tā kā mehānisms visu laiku velk pavadu uz iekšu, arī sunim rodas sajūta, ka viņu visu laiku velk atpakaļ. Pie automātiskajām pavadām auguši suņi mēdz būt grūtāk savaldāmi nekā tie, kas iemācīti soļot blakus ar parasto pavadu.

  • Izstāžu pavadas. Tās ir paredzētas dzīvnieka demonstrēšanai izstādes ringā. Šīs pavadas ir īpaši plānas un pēc iespējas nemanāmāk saplūst ar mājdzīvnieka vizuālo izskatu, tādējādi ir gandrīz neredzamas. Šādas pavadas nekad nevar tikt izmantotas ikdienas pastaigām, jo nav ērtas ne saimniekam, ne mājdzīvniekam. Tāpat izstāžu pavadas nav paredzētas slodzei, jo suns ir spējīgs to pavisam viegli pārraut, turklāt smalkā saitīte pie lielākas slodzes nepatīkami griežas kaklā. 
  • Pavadas skriešanai un pārgājieniem. Ir pieejamas arī dažāda garuma funkcionālās pavadas ērtai skriešanai ar savu mājdzīvnieku. Tās var būt pavadiņas ar amortizācijas funkciju, kas "mīkstina" pēkšņus uzrāvienus un pasargā suni no diskomforta. Pieejamas arī tādas pavadas, kuras var piestiprināt pie speciālām jostām, kas liekamas saimniekam ap vidukli vai pie velosipēda stiprināma stieņa, lai sportošanas procesu padarītu ērtāku.

Īpaši populāras ir arī divkāršas pavadas ar variējamu garumu. Šī ir ērta izvēle saimniekiem ar diviem suņiem. Ar šādu pavadu abi suņi ir atkarīgi viens no otra un nevar viens otru vilkt dažādos virzienos, tādējādi iemācoties staigāt blakus. Šāda veida pavadas var tikt izmantotas arī vienam četrkājainajam draugam, abus āķīšus piestiprinot dažādās vietās pie siksniņas vai iemauktiem, lai uzlabotu kontroli pār suni.

Dažādu pavadu materiālu priekšrocības un trūkumi:

1. Dabīgās ādas. Priekšrocības: Īpaši izturīgas, neslīd, tāpēc piemērotas visiem gadalaikiem. Ilgi kalpo, izskatās kvalitatīvas. Vēl ilgāk tās kalpos tad, ja tiks nopirkta arī kvalitatīva ādas kaklasiksna. Trūkumi: Ilgi žūst, ātri maina krāsu, ir jūtīgas pret netīrumiem, mitruma ietekmē var sacietēt vai pat sapūt.

2. Tekstila. Priekšrocības: Nav dārgas, īpaši vieglas un ērtas, ar bagātīgu rakstu un krāsu izvēli, mitros laikapstākļos viegli un ātri izžūst un ir viegli mazgājamas. Trūkumi: Var ātrāk tikt nolietotas, bojājas kritiskās situācijās, tādēļ izvēlēties pareizo biezumu atbilstošam suņa svaram ir ļoti svarīgi. Suņiem šīs pavadas patīk grauzt, tāpēc mīlulis ir rūpīgi jāuzrauga. Tekstila pavadas viegli absorbē smakas, tāpēc pēc ilgstošāka nolietojuma tās var sākt smakot. Košajām tekstila pavadām ir tendence izbalēt.

3. Biotāna. Priekšrocības: Neslīd ārā no rokām, ērti satveramas, mitrumu un netīrumus absorbējošas. Viegli tīrāmas, piemērotas aukstiem un karstiem laikapstākļiem. Ērti dezinficējamas. Biotāna kaklasiksnām tiek piedēvēta arī antibakteriāla īpašība, tā kā tās neabsorbē netīrumus un mitrumu. Trūkumi: Nedaudz smagākas par ādas pavadām, ja ir kniedētas, var viegli saplīst. Plānākās pavadas var viegli sagriezt rokas, tādēļ vēlams izvēlēties pēc iespējas platāku siksnu.

4. Troses. Priekšrocības: Biezas un izturīgas, ātri izžūst, ja tiek saslapinātas. Jāatceras, ka tās pēc pastaigām lietū ir ieteicams izritināt un izžāvēt, lai pie mehānisma nekrājas mitrums. Trūkumi: Absorbē smakas un pēc ilgstoša nolietojuma var sākt nepatīkami smakot. Suņiem patīk tās košļāt, tāpēc mājdzīvnieks ir jāuzrauga, līdzīgi kā ar virvju un tekstila pavadām.

Neatkarīgi no izvēlēta mērķa un veida, saimnieka svarīgākais uzdevums ir saprast, kāda būs pavadiņas funkcija, kā arī objektīvi novērtēt savu suni, lai neizvēlētos viņam ko pārāk smagnēju vai, gluži pretēji, ko pārāk vieglu. 

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu