Kopumā zarnu infekcijas slimību simptomi novēroti vairāk nekā 30 cilvēkiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Sintija Zandersone / LETA

Diennakts laikā zarnu infekcijas simptomi novēroti vēl diviem bērniem no Siguldas un tās apkārtnes, aģentūra LETA uzzināja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Līdz ar to kopējais epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā atklāto cilvēku skaits ar zarnu infekcijas slimību simptomiem ir 34, tostarp 30 bērni, no kuriem viens neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi, un četri pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieki.

» Jaunākā informācija par zarnu infekcijas masveida saslimstību Siguldas pusē 

Pēc SPKC paustā, šiga toksīnu veidojošās zarnu nūjiņas izraisītās infekcijas jeb STEC infekcija laboratoriski apstiprināta pieciem bērniem un vienam darbiniekam. STEC infekcijas gadījumi, kas apstiprināti laboratoriski saistīti ar trim Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm. Vienlaikus joprojām vairāki paraugi vēl ir testēšanas procesā. 

Kopš saslimstības sākuma smagas STEC infekcijas komplikācijas - hemolītiski urēmiskais sindroms - gadījumu skaits nepieaug.

SPKC epidemiologi turpina STEC infekcijas uzliesmojuma epidemioloģisko izmeklēšanu Siguldā. Patlaban saņemtas un analizētas 230 anketas, kuras aizpildīja bērnu vecāki un pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieki. Laboratorijās tiek precizēti slimnieku, kontaktpersonu, vides paraugu un ūdens paraugu laboratoriskās testēšanas rezultāti.

Otrdien tapa zināms, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nopietnu higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceha darbību. Uzņēmums piegādāja produktus arī "Baltic Restaurants Latvia", tajā skaitā Siguldai.

Vaicāts, vai šo Jelgavas uzņēmumu var jau sasaistīt ar saslimšanas gadījumiem Siguldā, dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis gan atbildēja noliedzoši, jo vēl nav saņemti noņemto paraugu analīžu rezultāti. 

» Izplatītas viltus ziņas saistībā ar masveida bērnu saindēšanos Siguldā

Tāpat otrdien PVD paziņoja, ka Siguldas pirmskolas izglītības iestādē "Tornīši", kurā audzēkņiem konstatēta akūta zarnu infekcija, ēdināšana līdz šim notikusi nelegāli. "Pirmsskolas izglītības iestāde "Tornīši" nemaz nebija reģistrēta PVD, tātad līdz šim ēdināšana tur notikusi nelegāli un ne reizi nav pārbaudīta," sacīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) patlaban uzdevis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP) un zemkopības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK) veikt pārbaudes par iespējamiem pārtikas aprites pārkāpumiem Latvijas bērnudārzos, aģentūru LETA informēja premjera birojā.

"Ņemot vērā nesen atklātos pārkāpumus ēdināšanas pakalpojuma sniegšanā pirmsskolas izglītības iestādēs, lūdzu veikt pārbaudi vai tamlīdzīgi pārkāpumi nav konstatējami arī citās Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs," rezolūcijā atbildīgajiem ministriem norāda Kariņš.

Premjers par pārbaudes rezultātiem lūdz informēt līdz šī gada 20. novembrim, kā arī sniegt priekšlikumus nepilnību novēršanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu