"Pirksti no aukstuma bija savilkti, tos nevarēja atlocīt!" Jauna informācija par pirmo cilvēktirdzniecības gadījumu Latvijā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Trešdien, 18. septembrī, Vidzemes rajona tiesā Cēsīs skatīja Latvijā pirmo lietu, kurā kāds apsūdzēts cilvēktirdzniecībā - par darbinieku ekspluatāciju. Vīrietis savu vainu noliedza, vēsta televīzijas kanāls "Vidzemes TV".

Cēsu novada Vaives pagasta fermas "Mežmaļi" saimnieks apsūdzēts par divu cilvēku turēšanu kalpībā. Trešdien viņam tika dota pēdējā iespēja izteikties. Prokurore iepriekš minēja, ka par šādu noziegumu varētu pieprasīt divarpus gadus cietumā, bet cietušās advokāte norāda, ka sodam jābūt krietni lielākam - četri gadi ieslodzījumā.

Agrita un Gunārs, katrs savā laika posmā no 2016. līdz 2017. gadam strādāja saimniecībā "Mežmaļi". Viņiem fermas īpašnieks maksāja vien daļu apsolītās samaksas. Tā kā Agritai nebija, kur dzīvot, viņa tika izmitināta saimniecībā.

Ņemot vērā, ka neizmaksātās algas apmērs krietni auga, Agrita versās Valsts darba inspekcijā, kur uzrakstīja iesniegumu. Toreiz saimniecībā ieradās policija, kas novājināto un nelikumīgi nodarbināto sievieti aizveda uz patvērumu centru "Drošā māja".

Tiesā Agritu aizstāv centra juriste Gita Miruškina. Viņa atklāj, ka ar cietušo strādājuši gan psihologi, gan mediķi. Sievietei bija nepieciešama arī roku operācija, jo pirksti aiz aukstuma bija tā savilkti, ka tos nebija iespējams atlocīt.

» Atņēma dokumentus un lika dzīvot necilvēcīgos apstākļos. Poļu vergturu bandas upuru stāsts

Agritas aizstāve atklāja, ka abi cietušie ir garīgi slimi cilvēki, kā arī piemetināja, ka Agrita bija spiesta dzīvot neapkurināmā telpā, kas izbūvēta blakus kūtij. Telpā valdījusi liela smaka un nekārtība. Siltums telpā nāca vien no lopiem.

"Cilvēktirdzniecība ir vairāk bijusi pazīstama kā seksuālā ekspluatācija, darba ekspluatācija ir jauns cilvēktirdzniecības paveids tieši Latvijā," uzsvēra prokurore Daiga Gavariņa.

Saimniecības īpašnieks Dainis Gipters noraida apsūdzību un norāda, ka darbiniekiem bija iespēja pamest saimniecību jebkurā laikā.

"Es to neatzīstu par cilvēktirdzniecību. Man nebija nodoma veikt cilvēktirdzniecību, ekspluatāciju, bet gribēju sadarboties ar viņiem un veikt sadarbību, un veikt uzņēmuma attīstību," sacīja fermas "Mežmaļi" saimnieks, apsūdzētais Dainis Gipters.

» Latvijā praktiski bez atalgojuma, pusbadā un necilvēcīgos apstākļos paverdzināti 16 Tadžikistānas pilsoņi

Kā pastāstīja prokurore Daiga Gavariņa, lietā ir pietiekami daudz pierādījumu, lai pierādītu, ka apsūdzētais ļaunprātīgi izmantojis abas personas smagā darbā ilgā laika periodā, nesamaksājot par paveikto, pats gūdams materiālu labumu.

Tāpat saimnieks norādījis, ka darbiniekiem visu ir samaksājis un esot veicis arī avansa maksājumus, lai pārskaitītu naudu no firmas uz savu kontu un veikalā iegādātos pārtiku darbiniekiem.

Lēmumu tiesa pasludinās piektdien, 20. septembrī.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu