Viena no laboratorijām, kur glabājas baku vīruss. Kas zināms par Krievijā ugunsgrēkā cietušo pētniecības centru?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas laboratorijas darbinieks. Ilustratīvs attēls.
Krievijas laboratorijas darbinieks. Ilustratīvs attēls. Foto: AFP / Scanpix

Pirmdien, 16. septembrī, slepenā virusoloģijas un biotehnoloģiju pētniecības centrā Sibīrijā, pēc gāzes balona eksplodēšanas, izcēlās ugunsgrēks. Šī laboratorija ir viena no tikai divām laboratorijām pasaulē, kurā glabājas baku vīruss.

Negadījums noticis piektajā stāvā, kurā tika veikts remonts. Pēc sprādziena izcēlies ugunsgrēks 30 kvadrātmetru platībā, kuru esot izdevies operatīvi nodzēst.

Ugunsgrēkā cietusi viena persona – strādnieks, kurš guvis roku un kāju apdegumus. Pēc sprādziena ēkai izbiruši stikli, bet nesošās konstrukcijas neesot skartas. Telpā, kur notika sprādziens, neesot bijis bioloģiski bīstamu vielu.

Virusoloģijas un biotehnoloģiju pētniecības centrā, kas atrodas Krievijā, Novosibirskas apgabalā, tiek pētīti tādi bīstami vīrusi kā Ebolas vīruss, baku vīruss, Sibīrijas mēris un Marburgas vīruss. Tomēr, par spīti sprādzienam un ugunsgrēkam, centra pārstāvji saka, ka uguns nav skāris vietu ēkā, kur glabājas šie vīrusi.

Foto: Wikimedia Commons

Šajā Aukstā kara laika bioloģisko ieroču laboratorija reiz sastāvēja no 100 ēku kompleksa un pat savas kapsētas, kur tika guldīti tie zinātnieki, kuri paši sev injicēja pārāk lielu daudzumu letālā Marburgas vīrusa.

ASV eksperti 2000. gadā apmeklēja šo iestādi un secināja, ka zinātnieki pie ieroču ražošanas vairs nestrādā. Mūsdienās tur norisinās pētījumi, lai apturētu dažādu infekciju slimību izplatību, radītu vakcīnas, sekvencētu vīrusu genomu un veiktu citus līdzīgus pētījumus.

Lai arī citi zinātnieki nevar paši pārliecināties, kur norisinājās eksplozija un ugunsgrēks, tomēr viens no viņiem Deivids Evanss teica, ka ir maz ticams, ka tas noticis tuvumā vīrusu uzglabāšanas vai eksperimentu norises vietai.

"Pat ja uguns skartu vīrusu uzglabāšanas vietas, drauds cilvēka veselībai būtu ļoti mazs," teica Evanss.

Kāds cits virusologs arī piekrita Evansam, sakot, ka uguns, visticamāk, iznīcinātu vīrusus, to skaitā arī baku vīrusu.

"Ugunsgrēks ir nopietns riska faktors visās bioloģiskajās laboratorijās, tomēr tas nevar novest pie vīrusu tālākas izplatīšanās, jo lielākā daļa no tiem ir ļoti nenoturīgi pret karstumu. Tieši tāpēc vīrusi parasti tiek turēti īpašos ledusskapjos," izdevumam "Live Science" komentēja pētnieks Grants Makfeidens.

Otra šāda veida laboratorija atrodas Džordžijā, ASV.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu