Foto: Kāda ir ikdiena ar suni-pavadoni? Atklāta foto izstāde "Gudro suņu brīvdienas"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Servisa suņu biedrības "Teodors" veidotā foto izstāde "Gudro suņu brīvdienas"
Servisa suņu biedrības "Teodors" veidotā foto izstāde "Gudro suņu brīvdienas" Foto: Publicitātes foto

Vakar, 18.septembrī, t/c "Mols" pirmajā stāvā tika atklāta mākslinieka un fotogrāfa Valtera Poļakova un Servisa suņu biedrības "Teodors" veidotā foto izstāde "Gudro suņu brīvdienas". Izstādes atklāšanas pasākumā piedalījās tās autors un biedrības "Teodors" pārstāvji, kuri visiem klātesošajiem sniedza ieskatu servisa suņu ikdienā.

Foto: Servisa suņu biedrības "Teodors" veidotā foto izstāde "Gudro suņu brīvdienas"

"Cilvēks kopā ar suni-pavadoni var pārvietoties praktiski visur - gan no pilsētas uz pilsētu, gan no vienas valsts uz citu. Komunikācija ar suni ir vienkārša, jo dzīvnieks jūt, kurā brīdī nepieciešams veikt kādu komandu. Arī, piemēram, pasakot komandu "dodamies mājās", suns uzreiz saprot teikto un sāk rīkoties. Latvijā ir reģistrēti kopumā 16 suņi-pavadoņi, un mūsu biedrībā tādi ir 13 suņi, tostarp Latvijā vienīgais suns-asistents. Latvijā ir vairāk nekā 10 tūkstoši neredzīgo un vājredzīgo cilvēku, tādēļ šādi suņi noteikti ir nepieciešami vairāk," informē servisa suņu biedrības "Teodors" priekšsēdētājs Aleksejs Volkovs.

» Aleksejs un viņa "cilvēks suņa kažokā" Serēna. Ko neredzīgam cilvēkam nozīmē suns-pavadonis?

Foto izstāde "Gudro suņu brīvdienas" ir ieskats biedrības "Teodors" servisa suņu brīvdienās un misijā, parādot sabiedrībai, kāda ir apmācīto suņu darba patiesā nozīme, palīdzot cilvēkiem ar invaliditāti veiksmīgi un jēgpilni iekļauties sabiedrībā un līdzdarboties dažādās dzīves norisēs, mazinot aizspriedumus un veicinot plašāku dialogu starp dažādām sabiedrības grupām. Šī foto izstāde ir skaists pierādījums tam, ka servisa suns ir laimīgs suns, kurš kopā ar savu saimnieku ne tikai strādā, bet arī atpūšas, un viņi viens otru dara patiesi laimīgus.

"Pats izstādes tapšanas process bija priekpilns.

Veidojām vairākas sesijas, un tad braucu iemūžināt kā suņi-pavadoņi izklaidējas un bauda laisko atpūtu, kādi viņi ir kustībā, skrienot, lecot, spēlējoties, lai parādītu ikvienam skatītājam suņu patiesās emocijas.

Uzzināju arī, ka laboradori ir lieli peldētāji un ka kociņu var nest arī divi suņi, nevis viens, kā tas ir ierasts. Kopumā man pašam tā bija vērtīga pieredze - paskatīties uz lietām citādāk, iepazīt un ieraudzīt, cik pozitīva un laimes pilna ir suņu-pavadoņu ikdiena. Šie suņi tiešām spēj ieklausīties un sajust savu saimnieku un viņa vēlmes. Noteikti pēc izstādes veidošanas varu apgalvot, ka suns un viņa saimnieks ir viens vesls," stāsta izstādes autors, foto mākslinieks Valters Poļakovs.

"Elfa, pirmkārt, ir mana draudzene un, protams, arī lielākais palīgs, kas ir kopā ar mani visu laiku. Mana ikdiena ir ļoti aizņemta, taču Elfa palīdz ievērot balansu, un brīžos, kad esmu aizstrādājusies, dažādi cenšas mani izvilkt ārā, paspēlēties. Viņa man ļoti palīdz arī praktiskos darbos, piemēram, pacelt uz zemes nokritušas lietas, piecelties, ieslēgt gaismu, apģērbties - tāpēc manās zeķēs ir suņa zobu atstāti caurumi! Elfa māk arī salasīt naudu, kas izbirusi uz zemes. Dažreiz pat pārāk labi," joko biedrības "Teodors" projektu vadītāja Baiba Baikovska.

"Jebkuram sunim lielākā laime ir būt kopā ar saviem cilvēkiem, nevis vienam pašam visu dienu pavadīt, dzīvojoties mājās un garlaikojoties. Tā kā mūsu suņi noteikti ir laimīgākie suņi, jo visu laiku ir kopā ar saviem saimniekiem. Arī atskatoties pagātnē, suns vienmēr ir palīdzējis cilvēkam gan medībās, gan atnesot nepieciešamo, gan dzenot pēdas. Ceļš, lai suns taptu par suni-pavadoni ir apmēram 2 gadus ilgs. Mēs vērojam, protams, apmācam suņus un tikai pēc ilgstošām apmācībām un uzraudzības, secinām, vai suns ir gatavs kļūt par suni-pavadoni," skaidro servisa suņu biedrības "Teodors" kinoloģe Zaiga Kļaviņa.

Pasākumā piedalījās arī biedrības "Teodors" septiņi suņu pavadoņu saimnieki ar saviem suņiem, un katrs saimnieks īsi ieskicēja, kāda ir ikdienas dzīve kopā ar saviem palīgiem un mīluļiem. Izstāde t/c "Mols" būs apskatāma no 18. septembra līdz 18. oktobrim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu