Kā izvēlēties datoru gan izklaidei, gan darbam?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Mūsdienās reti kurš mājoklis iedomājams bez datora. Nereti pat katram mājas iemītniekam ir savs dators, nepieciešams vien vienots interneta pieslēgums un katrs ģimenes loceklis var brīvi izklaidēties vai strādāt ar savu datoru, netraucējot citus. Ja iepriekš pārsvarā bija manāmi stacionārie datori, tad tagad milzu popularitāti iemantojuši klēpjdatori, kas ir ne mazāk funkcionāli, toties ērti pārnēsājami un izmantojami arī ārpus mājām vai biroja. Kādi priekšnosacījumi tad jāņem vērā, izvēloties stacionāro vai portatīvo datoru savām vajadzībām, par to pastāstīsim raksta turpinājumā.

Kā izvēlēties portatīvo datoru?

  • Pirms uzsākt jauna klēpjdatora meklējumus, ieteicams rūpīgi izsvērt to, kādiem nolūkiem dators tiks izmantots visbiežāk. Ja ar to paredzēts tikai piekļūt internetam un, laiku pa laikam, paskatīties tajā kādu filmu, tad tā tehniskajai specifikācijai var nepievērst pastiprinātu uzmanību, galvenais, lai dators ir gana jaudīgs.
  • Gadījumos, kad ar klēpjdatoru plānots spēlēt arī videospēles, noteikti jāpievērš uzmanība tā videokartes parametriem. Protams, videokartes spēlēm nopērkamas arī atsevišķi, tomēr ieteicamāk būtu, ja pats dators jau būtu aprīkots ar gana jaudīgu videokarti.
  • Izvēloties portatīvo datoru, jāizvērtē arī operatīvās atmiņas apjoms, kas atbildīs Tavām vajadzībām. Ja plāno darboties ar biroja programmām, pieslēgties internetam un izmantot datoru tikai pamatvajadzībām, tad vari izvēlēties datoru ar nelielu operatīvo atmiņu, piemēram, 4 GB. Bet, ja ar datoru plānots apstrādāt videomateriālus vai spēlēt videospēles, tad operatīvās atmiņas lielumam jābūt vismaz 8-16 GB.
  • Pirms portatīvā datora iegādes, jāizvērtē arī tas, kāda apjoma failus un materiālus tajā plānots glabāt, tāpēc īpaši rūpīgi jāizpēta cietā diska parametri, jo lielāka tā ietilpība, jo vairāk tajā varēs saglabāt.
  • Arī portatīvo datoru monitori mēdz atšķirties gan pēc izšķirstspējas, gan pārklājuma, piemēram, monitors var būt glancēts vai matēts. Glancēts monitors padarīs attēlu asāku un spilgtāku, bet matēts monitors pasargās no gaismas atspīdumiem un pasargās redzi. Ja stacionāram datoram monitoru var ērti nomainīt pret citu, jo lēti monitori ir plaši pieejami, tad klēpjdatoram šajā ziņā viss ir sarežģītāk. Tādēļ rūpīgi jāizvērtē gan tā monitora izšķirtspējas parametri, gan monitora segums.
  • Ja klēpjdatoru plāno izmantot galvenokārt mājas apstākļos, kur vienmēr pieejams pieslēgums elektrībai, tad akumulatora ilgtspēja nebūs noteicošais faktors datora izvēlē. Tomēr, ja plāno to bieži izmantot ārpus mājām vai biroja, tad akumulatora ietilpībai būs ļoti liela nozīme, jo lielāka tā būs, jo ilgāku laiku spēsi ar to darboties, nepieslēdzoties strāvas padevei.

Kā izvēlēties stacionāro datoru?

  • Ja izvēle izdarīta par labu stacionārajam datoram, rūpīgi jāizver tā izmantošanas mērķi, jo no tiem būs atkarīgs tas, kādai datora tehniskajai specifikācijai jāpievērš vislielākā uzmanība, jo augstākas prasības un plašāks darbību apjoms, jo jaudīgāks jāizvēlas dators.
  • Viena no galvenajām stacionārā datora iegādes priekšrocībām ir tāda, ka tas iesākumā prasīs samērā nelielus ieguldījumus, jo var iegādāties vienkāršāku modeli, ko laika gaitā papildināt ar dažādām papildus sistēmām.
  • Ja portatīvais dators aizņem ļoti maz vietas, tad stacionārā datora gadījumā tas ir daudz savādāk un tā novietošanai mājoklī jāatvēl atsevišķa vieta un jāiegādājas ērts datorgalds. Gadījumos, kad datora pamatkomplektācijai tiks pievietotas pipildus komponentes, piemēram, printeris, jāpārliecinās, ka to būs iespējams ērti pieslēgt. Printera izvēle atkarīga no katra vēlmēm un vajadzībām, tomēr vienmēr jāpārliecinās par to, ka to iespējams viegli savienot ar izvēlētā datora modeli.
  • Arī izvēloties stacionāro datoru jāpievērš uzmanība galvenajiem parametriem, piemēram, operatīvās atmiņas apjomam, procesora un videokartes jaudai un, protams, operētājsistēmai.
  • Ja stacionārais dators tiks izmantots grafikai, videomateriālu apstrādei vai spēļu spēlēšanai, jāizvērtē tā operatīvās atmiņas apjoms, kuram noteikti jābūt lielākam par 4 GB.
  • Arī datora cietā diska tehniskajai specifikācijai ir liela nozīme datora izvēlē, jāatceras, ka tieši no cietā diska atkarīgs tas, cik ātri darbosies dators un cik apjomīgu bilžu un video arhīvu tajā būs iespējams glabāt. Ja datorā plānots uzglabāt apjomīgus videofailus, tad jāizvēlas tāds cietais disks, kura ietilpība ir vismaz 128 GB.
  • Tāpat jāpievērš uzmanība tam, ar kādu operētājsistēmu konkrētais stacionārais dators ir aprīkots. Vairums modeļu tiek komplektēti ar Windows operētājsistēmu, tomēr nereti sastopami arī modeļi, kas aprīkoti ar kādu no Linux operētājsistēmām. Šeit nu izvēle ir katra paša ziņā, tomēr jāņem vērā, ka abas šīs operētājsistēmas ir gana atšķirīgas, tāpēc ieteicams izvēlēties to, ar kuru ir jau ierasts strādāt.
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu