Kā pielāgot nelielu virtuvi ģimenes vajadzībām?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Iekārtojot mājokli, ne mazums pūļu jāvelta krāsu gammas un mēbeļu izvēlē. Sevišķa uzmanība nereti tiek veltīta telpām, kur ģimene pavada vislielāko ikdienas daļu, piemēram, dzīvojamās istabas un virtuves iekārtošanai. Bieži vien mājokļa izmērs neatļauj atvēlēt atsevišķu ēdamistabu, tādēļ tās funkcijas nereti pilda virtuve.

Tieši virtuvē ģimene tiekas kopīgu maltīšu ieturēšanai, nereti tā tiek izmantota arī kā darba istaba vai telpa, kur bērni pilda mājas darbus. Tādēļ tai jābūt ne tikai funkcionālai, bet arī ērtai, mājīgai un viegli kopjamai. Bet ko darīt, ja virtuve ir samērā neliela, bet tā jāpielāgo visas ģimenes vajadzībām? Šajā gadījumā atliek vien likt lietā nedaudz izdomas, būt radošam un, ņemot vērā dažus dizaina padomus, virtuve ātri vien iegūs vēlamo veidolu.

  • Nelielā virtuvē praktiski jāizmanto sienas visā to garumā, piemēram, ierīkojot plauktus un dažādus āķīšus saimniecības piederumu izvietošanai. Plauktu var izvietot arī virs durvju ailes, tur var salikt virtuves piederumus un sīko sadzīves tehniku, kas netiek tik bieži izmantota. Šajā plauktā labi izskatīsies, piemēram, pavārgrāmatas vai trauki, kas netiek izmantoti ikdienā.
  • Virtuves mēbeles jāizvēlas gaišos toņos un funkcionālas lietošanā, saimniecībā lieti noderēs skapīši ar vairākām papildsekcijām un nodalījumiem.
  • Iekārtojumā jāizvēlas mēbeles un interjera priekšmeti ar virsmām, kas atstaro gaismu, šādā veidā iespējams panākt efektu, lai telpa izskatītos nedaudz lielāka nekā tā ir patiesībā.
  • Gatavošanas virsma jāizvēlas no pēc iespējas vieglāk kopjama un izturīga materiāla, lai pasargātu to no švīkām un citiem sīkiem bojājumiem.
  • Mēbeles virtuvei lētāk internetā iegādāties no 220.lv, kur pieejamas virtuves mēbeles gan atsevišķi, gan saskaņotos komplektos. Nelielai virtuvei mēbeles ieteicams piemeklēt atsevišķi vai izvēlēties kompaktus mēbeļu komplektus no viegla materiāla.
  • Ja virtuves izmēri neļauj tajā izvietot ēdamgaldu, tad labs risinājums ir pie sienas stiprināmie, saliekamie galdi, ko pēc vajadzības var atliekt, bet brīžos, kad tas netiek izmantots, tas atlokāms pie sienas. Šādā veidā telpā ietaupīsies vieta un parasti tie izgatavoti no ērti kopjama un droša materiāla.
  • Nelielā virtuvē vajadzētu izvēlēties viegli pārnēsājamas mēbeles, piemēram, ja kā ēdamzona tiek izmantota gatavošanas virsma, tad der izvēlēties vieglus bāra krēslus ar nelielu atzveltni. Tāpat labs risinājums nelielai virtuvei ir saliekamie, koka krēsli, ko, pēc vajadības, var uzglabāt saliktā veidā tādejādi ietaupot vietu virtuvē. Virtuves krēsli interneta veikalā 220.lv pieejami plašā klāstā un tur atrodami ērti risinājumi jebkura tipa virtuvei. Tomēr jāatceras, ka gadījumos, kad telpa ir ierobežota jāizvēlas krēsli, kas darināti no viegla, dabiska materiāla un ir viegli pārvietojami no telpas uz telpu.
  • Nelielā virtuvē kā logu noformējumu noteikti nevajadzētu izvēlēties aizkarus, jo tie būs ne tikai nepraktiski, bet arī vizuāli sašaurinās telpu. Tā vietā būtu ieteicams izvēlēties ērti kopjamas žalūzijas, kas ļaus ietaupīt vietu arī uz palodzes, kur būs iespējams izvietot krāšņumaugus, pavārgrāmatas vai interjera priekšmetus, kam citur virtuvē nav atradusies vieta.
  • Lai telpu padarītu vizuāli plašāku, tā pietiekami labi jāizgaismo, tāpēc ieteicams tajā izvietot vairākus apgaismes objektus, kas to izgaismo no visiem rakursiem. Sevišķi jāpiedomā pie ēdamzonas un gatavošanas virsmas apgaismojuma, jo tieši tā ir virtuves centrālā daļa.
  • Izvēloties sadzīves tehniku, jāpielāgojas telpas specifikai un jāpielāgojas krāsu gammai. Ja virtuve ieturēta gaišos toņos, tad arī sadzīves tehniku vajadzētu izvēlēties baltā vai metāliskā krāsā.
  • Sienu noformējumā būtu ieteicams ieturēties pēc iespējas gaišākos toņos. Ja sienas paredzēts krāsot, tad būtu ieteicams izvēlēties glancēto krāsu, ko būs vieglāk kopt, un, atspīdot gaismai, tā padarīs telpu vizuāli plašāku.
  • Uz gatavošanas virsmas vai ēdamgalda nevajadzētu izvietot pārlieku daudz sadzīves tehnikas, to glabāšanai vislabāk izvēlēties sienas skapīšus vai plauktus.
  • Iekārtojot virtuvi nevajadzētu aizmirst arī par atbilstošu elektroinstalāciju, rozetes jāizvieto visās galvenajās virtuves zonās, kur ikdienā tiks izmantota sadzīves tehnika.
  • Ja virtuvē plānots izvietot arī veļas mašīnu, tad to ieteicams apvienot ar izlietnes iekārtošanu virs tās. Šādā veidā ietaupīsiet vietu, turklāt nebūs jādomā par atsevišķa ūdens pievada izveidošanas.
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu