Varētu izvirst pats varenākais vulkāns Saules sistēmā, kas atrodas uz Jupitera pavadoņa

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Astronomi ziņo, ka izvirst taisās pats varenākais vulkāns Saules sistēmā. Tas atrodas uz Jupitera pavadoņa Jo un patiesībā mēdz izvirst visai regulāri.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Geophysical Research Letters", rakstīts, ka vulkāns "Loki Patera" izvirdīs ap septembra vidu. To zinātnieki aplēsuši, balstoties uz vulkāna iepriekšējajiem izvirdumiem.

Loki ir lielākā vulkāniskā ieplaka uz Jo. Tā ir 202 kilometrus diametrā liela un ir zirga pakava formā. Tajā ir izkusušas lavas ezers, kas ir savienots ar magmas rezervuāru zem tā.

Izanalizējot vairāk nekā dekādes laikā iegūtos datus, zinātnieki atklāja, ka vulkāns izvirdumus piedzīvo regulāri kopš 1979. gada. Turklāt intervāls starp tiem ir pārsteidzoši līdzīgs. Tas ir neparasti, jo vulkānu izvirdumus uz Zemes ir ļoti grūti paredzēt. Kamēr vulkanologi arvien labāk apgūst pazīmes, kas varētu liecināt par drīz gaidāmu izvirdumu, joprojām ir neiespējami precīzi noteikt laiku, kad tas notiks.

Galileja pavadoņi: secībā no kreisās uz labo Jo, Eiropa, Ganimēds un Kallisto.
Galileja pavadoņi: secībā no kreisās uz labo Jo, Eiropa, Ganimēds un Kallisto. Foto: Wikimedia Commons

"Vulkānu izvirdumus ir tik grūti paredzēt, jo vulkāni ir ļoti sarežģīti. Izvirdumus izraisīt var ļoti dažādas lietas, to skaitā magmas pieplūdums, magmas sastāvs – īpaši, vai tajā ir burbuļi – akmens tips, no kā veidots vulkāns un citi faktori," stāstīja pētījuma autore Džūlija Retbana.

Aplēst intervālus starp Loki izvirdumiem zinātnieki varēja pateicoties, tam, ka izvirdumu laikā palielinās spilgtums uz Jo.

"Loki ir lielākais un visspēcīgākais vulkāns uz Jo. Tas ir tik spilgts, ka mēs to varam ar teleskopu novērot to no Zemes," piebilda Retbana.

Viņa arī atklāja, ka 20. gadsimta 90. gados intervāls starp izvirdumiem bija aptuveni 540 dienas ilgs, tomēr tagad tas ir saīsinājies līdz 475 dienām.

"Ja tāda veida uzvedība saglabāsies, tad 2019. gada septembrī Loki izvirdīs. Iepriekšējo izvirdumu, kas norisinājās 2018. gada maijā, mēs paredzējām precīzi," stāstīja Retbana.

Pagaidām nav īsti skaidrs, kāpēc Loki izvirst ar tādu regularitāti, tomēr, iespējams, ka pie vainas ir tā lielais izmērs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu