Sievietēm Irānā futbolu atļauj skatīties tikai pēc aktīvistes pašnāvības

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Irāniešu sieviete
Irāniešu sieviete Foto: EPA/Scanpix

Irānas Futbola federācija beidzot ir atļāvusi sievietēm apmeklēt futbola spēles. Šāds lēmums tika pieņemts pēc tam, kad pašnāvību  tiesas priekšā izdarīja Irānas sieviešu tiesību aktīviste un savu nosodījumu pauda Starptautiskās Futbola Federācijas prezidents (FIFA) Džani Infantino. Stadiona atsevišķi tiks izvietotas apmēram 4600 vietas, lai sievietes varētu vērot Pasaules kausa kvalifikācijas spēli futbolā, ko Irāna nākammēnes Teherānā aizvadīs ar Kambodžu, vēsta CNN.

Irānas masu mediji otrdien paziņoja, ka sievietēm paredzētā tribīņu daļa 10.oktobra mačā Azadi stadionā uzņems apmēram piecus procentus skatītāju.

Irāna ir atbildējusi uz Starptautiskās futbola federāciju asociācijas (FIFA) pagājušās nedēļas norādījumu atļaut sievietēm sacensības vērot stadionā.

Irānas sporta ministrs Masuds Soltanifars informējis FIFA, ka visi nepieciešamie sagatavošanās darbi ir veikti, ieskaitot atsevišķas ieejas, atsevišķu tribīni un sieviešu tualetes.

Sievietēm Irānā skatīties futbola mačus klātienē ir bijis aizliegts četrus gadu desmitus.

Šim jautājumam papildus uzmanība tika pievērsta pēc tam, kad Irānas sieviešu tiesību aktīviste Sahara Kabazi mēģināja iekļūt stadionā, tērpusies kā vīrietis, bet tika notverta. Rezultātā sievietei draudēja līdz pat pusgadu ilgs cietumsods. Tā vietā, lai dotos ieslodzījumā, Kabazi sevi tiesas nama priekšā aizdedzināja un vēlāk slimnīcā nomira nopietno apdegumu dēļ.

Pēc smagā incidenta problēmas risināšanā iesaistījās arī FIFA prezidents.

"Mūsu pozīcija ir skaidra un stingra. Sievietēm ir jābūt iespējai apmeklēt futbola spēles Irānas stadionos. Šobrīd ir īstais brīdis mainīt lietas, un FIFA sagaida pozitīvas izmaiņas jau no Irānas nākamā Pasaules kausa kvalifikācijas mača oktobrī."

Pagaidām izmaiņas nav skārušas Irānas čempionāta spēles.

Tiek ziņots, ka Soltanifars un Irānas prezidents Hasans Ruhani ir par aizlieguma sievietēm atcelšanu, taču neko nav varējuši izdarīt pret valsts ietekmīgo garīdznieku kārtu, kas tic, ka stadiona atmosfēra sievietēm ir nepiemērota.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu