Rudens klāt! Kā pasargāt mīluļa ķepas no dubļiem un sala

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Dienas pamazām kļūst vēsākas un uz ielām lēnām parādās dubļi - lai arī vairums četrkājaino draugu pārlieku nepārdzīvo par šādu apstākļu maiņu, gada vēsā puse nozīmē to, ka pastiprināta uzmanība būtu jāpievērš suņa ķepu stāvoklim. Kā pareizi apkopt ķepas un kādi ir tā ieguvumi? To sarunā ar portālu "Apollo" atklāj "PetCity" dzīvnieku friziere Madara Metāla.

Eksperte min, ka par "ķepu problēmu" noteikti nav jādomā tiem suņu saimniekiem, kuri reizi pāris mēnešos ar mīluli dodas pie friziera, jo pie speciālista ķepas vienmēr tiek apkoptas un iztīrītas. Ja mīluļa saimnieks tomēr vēlas suņa ķepas apkopt ārpus friziera apmeklējuma, to ir iespējams izdarīt ar jebkura mājās izmantojamā elektriskā skuvekļa palīdzību.

Foto: Žulijens Kulibali

"Vasaras periodā drīkst izskūt vairāk apmatojuma, taču ziemas periodā nevajadzētu skūt pārāk dziļi, citādi mīlulim var salt vai arī veidoties iekaisumi no pilsētas ielās plaši izmantotā sāls. Ar skūšanu nevajadzētu arī aizrauties - tas būtu jādara ik pēc pāris mēnešiem," stāsta Madara, uzsverot, ka gada aukstajā laikā suņa ķepām virspusējais apmatojums jānoņem higiēnas apsvērumu dēļ - lai pie tām neķertos klāt dubļi un sniegs.

» Soli pa solim. Kā izpaužas pilna apkope jeb grūmings suņu frizētavā?

Dzīvnieku friziere atklāj, ka nav lielas atšķirības starp garspalvainu un īspalvainu mīluļu ķepu aprūpi. "Dažām šķirnēm, piemēram, pūdeļiem, tiek skūta arī ķepas virspuse - tā ir estētiska izvēle, kuru pēdējā laikā izvēlas arī to suņu īpašnieki, kuriem šāds izskats nav šķirnes standartā. Lai arī šādi safrizētas ķepas ir vieglāk apkopt, jāņem vērā, ka gada aukstajā laikā mīlulim var salt," piezīmē Madara Metāla.

Foto: Žulijens Kulibali

Pēc pastaigas ķepas var nomazgāt ar siltu ūdeni, kā arī izmantot kādu suņu šampūnu. Ērtībai iespējams izmantot suņa kopšanai īpaši paredzētas mitrās salvetes - tās no ķepām ļoti labi noņem sāls vai dubļu pēdas. Tikpat labi ar uzdevumu galā tiks mīksts, samitrināts dvielis.

Foto: Žulijens Kulibali

Eksperte stāsta: "Ja pēc notīrīšanas redzams, ka ķepai viss ir kārtībā un tā nav savainota vai sasprēgājusi, ķepu vajadzētu apstrādāt ar tam paredzētu līdzekli, lai to mitrinātu un atjaunotu aizsargkārtu.

Skarbākos laika apstākļos šādu apstrādi vajadzētu veikt pēc katras pastaigas".

Suņu friziere atklāj, ka, ja suns ir pastaigājies pa sniegu, izveidojušos bumbuļus nekādā gadījumā nevajadzētu plēst vai griezt nost - pilnībā pietiks ar to, ka četrkājainā drauga ķepas tiek paturētas zem silta ūdens. Nevajadzētu aizmirst arī par ķepu apkopšanu ar kādu tām paredzētu līdzekli.

Foto: Žulijens Kulibali

Populāri ir ātras iedarbības aerosoli, kā arī šim nolūkam paredzēti krēmi - dzīvnieku friziere stāsta, ka starp tiem nav lielas atšķirības un katra suņa saimniekam vajadzētu pašam izlemt, kurš no šiem variantiem viņam derētu labāk. Jāņem vērā, ka krēms ir taukaināks un vajadzīgs mazliet vairāk laika, lai tas pienācīgi iesūktos ķepās.

Lai arī sunim visdraudzīgākais būs tieši suņa ķepām paredzēts krēms, eksperte norāda, ka akūtas nepieciešamības gadījumā ķepām drīkst smērēt virsū arī neitrālus cilvēkam paredzētus līdzekļus. Labi strādā krēmi ar dekspantenolu, kurš veicina ādas atjaunošanos. Ķepu aizsardzībai ir pieejams arī īpašs vasks, kurš veido mazliet biezāku aizsargslāni.

Foto: Žulijens Kulibali

Madara uzsver, ka šī aizsargkārtiņa nepasargā no visiem suņa ķepām kaitīgajiem faktoriem - ja, pastaigājoties ar suni, nākas iet pa sāls nokaisītu ceļu, vislabāk būs paņemt mīluli rokās vai, ja tas nav iespējams, uzreiz pēc pastaigas ķepas notīrīt un apstrādāt ar attiecīgu līdzekli.

» Zābaciņi, vasks vai aerosols - kā ziemā pasargāt suņa ķepas?

"Ja redzams, ka suņa ķepas pēc pastaigas tomēr ir cietušas, tās būtu jāapstrādā ar dziedinošu aerosolu, kas dezinficē un ārstē. Tas gan attiecas tikai uz maziem ievainojumiem - nopietnāku traumu gadījumā mīlulis noteikti jāved pie veterinārārsta," stāsta eksperte.

Foto: Žulijens Kulibali

Dzīvnieku friziere min, ka "vēl viena opcija ir dubļainā vai aukstā laikā vilkt zābaciņus, taču tas ir ļoti atkarīgs no dzīvnieka. Ja mīlulis ir radināts pie šāda apģērba gabala jau no bērnības, problēmu nav, taču vairums suņu, kuriem šādas pieredzes nav bijis, par zābaciņiem stāvā sajūsmā nebūs. Mīluļi "spārdīsies", visu laiku cels augšā ķepas vai arī vispār atteiksies kustēties."

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu