Interjera izaicinājums: ideāla istaba pusaudzim

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JYSK

Mēdz uzskatīt, ka pusaudžu istabas, atšķirībā no citām mājokļa telpām, iekārtot ir visgrūtāk. Jauniešiem šajā laikā ir svarīgi radīt savu personību un to atspoguļot savā personīgajā telpā, taču vienlaikus šis ir laiks, kad bērni vēlas mākslinieciski izpausties pēc pilnas programmas, kas nozīmē, ka starp vecākiem un viņu atvasēm var uzvirmot kāds konflikts. Lai novērtu potenciālo viedokļu sadursmi, ņem vērā šos ieteikumus. 

Svarīgs aspekts - gudra mantu novietne

Jauniešiem mantu netrūkst - sākot no burtnīcām un mācību grāmatām, beidzot ar dažādām relikvijām, dekoriem un citiem niekiem, kas jauniešiem ir svarīgi. Šim nolūkam īpaša nozīme būs mantu novietnēm, sākot no plauktiem, beidzot ar speciālām kastēm un mēbelēm, kas aprīkotas ar papildus plauktiem vai atvilktnēm, piemēram, gulta ar atvilktnēm segām un spilveniem. Ņem vērā - jo vairāk būs mantu novietņu, jo mazāks bardaks valdīs bērnu istabās. 

Foto: JYSK

Eksperimentē ar dekoriem

Vieglākais veids, kā padarīt jauniešu istabu elastīgu straujajām pusaudža dzīves posmu maiņām ir radīt neitrālu istabas interjeru un tā noskaņu vai tematiku izveido ar dekoru palīdzību. Neļauj pusaudzim īstenot ekscentriskas idejas, piemēram, grafiti uz sienas vai kādas tapetes ar mīļākā dziedātāja portretiem. Izvēlies gaišas sienas pelēcīgos vai bēšos toņos un tās papildini ar gleznām, ierāmētiem plakātiem vai fotogrāfijām. Eksperimentē ar krāsainu gultasveļu, dekoratīvajiem spilveniem vai citiem dekoratīviem priekšmetiem. 

Foto: JYSK

Radi privātumu

Ja istabā mitinās divi jaunieši, parūpējies, lai tiem vismaz nosacītā līmenī ir iespēja atpūsties vienam no otra. Šim nolūkam var palīgā nākt aizslietņi, aizkari, kurus piekarini starp tīņu gultām vai pat ekscentriski dekori, kas iezīmēs katra jaunieša istabas puses. 

Foto: JYSK

Izrādi jaunieša aizraušanos

Pusaudžu gados nostabilizējas jaunā cilvēka personība un šajā laikā ir ārkārtīgi svarīgas jaunieša intereses un aizraušanās. Veidojot istabas interjeru, noteikti izstādi mantas vai priekšmetus, kas vēsta par pusaudža hobijiem, piemēram, molbertu, fotoaparātus, medaļas no sporta sacensībām vai sporta ekipējumu. Tāpat uzteicamas būs ierāmētas fotogrāfijas pie sienas vai plauktos

Foto: JYSK

Parūpējies par piemērotu darba un izklaides zonu

Tīņu gados liela daļa laika tiek pavadīta pie datora vai rakstāmgalda - šeit jaunieši mācās un arī izklaidējas, proti, spēlē datorspēles. Pievērs uzmanību datorgalda augstumam, monitora novietojumam un arī ērtam krēslam. Ja krēsls būs neērts, tas veicinās nepareizas stājas rašanos vai arī jaunais censonis nespēs ilgi koncentrēties skolas darbiem neērta krēsla dēļ - kā rezultātā var ciest sekmes mācībās. Izvēlies mīkstu krēslu ar regulējamu augstumu, atzveltnes pozīciju un rokturiem. 

Foto: JYSK

Ierīko atpūtas zonu

Pusaudža istaba ir arī vieta, kur jaunietis atpūtīsies un pat vedīs ciemos draugus un arī otru pusīti, tāpēc, arī kvalitatīvai atpūtas zonai ir nozīme. Padomā par dīvānu, atpūtas krēslu vai pufiem, kur apsēsties ciemiņiem. Atpūtas zonā neaizmirsti par stāvlampu vai kafijas galdiņu ar lampu pie mīksta krēsla - te pusaudzis varēs apsēsties un lasīt grāmatas vai šķirstīt žurnālus.

Foto: JYSK
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu