Mājdzīvnieki un tabakas dūmi. Kā saimnieka smēķēšana ietekmē mīluļa veselību?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay/Unsplash

Ikvienam ir labi zināms, cik kaitīga mēdz būt pasīvā smēķēšana, tādēļ cilvēki bieži nesmēķē bērnu klātbūtnē. Tomēr, vai pasīvās smēķēšanas kaitīgums attiecas arī uz mājdzīvniekiem? Un vai tas četrkājainajiem draugiem var kaitēt? Atbildes uz to sniedz veterinārārste Dita Stalte.

Kā norāda Stalte, smēķējot dzīvnieka klātbūtnē, saimnieki regulāri pakļauj viņu nopietniem veselības riskiem. Dzīvnieks sava īpašnieka dēļ bieži vien ir spiests atrasties telpās un ieelpot dūmus. Pat, ja netiek smēķēts dzīvnieka klātbūtnē, telpās ar tabakas dūmiem piesūcas mēbeles, drēbes un pat dzīvnieka kažoks. Tādējādi dzīvnieks ne tikai ieelpo, bet arī, apkopjot savu kažoku vai guļot uz dīvāna, uzņem toksīnus un kancerogēnas vielas.  

Ja mājdzīvnieks tiek pakļauts pasīvajai smēķēšanai, ātri vien tas var sākt atspoguļoties arī viņa veselībā. Biežākās veselības problēmas ir saistītas ar elpošanas sistēmas traucējumiem - tiek novērota astma, bronhīti, pneimonijas un pat ļaundabīgi elpošanas sistēmas audzēji. 

Suņiem ar garu degunu ir lielāks risks attīstīties deguna un sinusu audzējiem, bet suņi ar plakanu degunu ir pakļauti divas reizes lielākam riskam attīstīties plaušu vēzim. Savukārt kaķiem ir divas reizes lielāks risks saslimt ar limfomu, turklāt, jo ilgāk kaķis ir pakļauts pasīvajai smēķēšanai, jo lielāks ir viņa risks saslimt. 

Katram saimniekam jāņem vērā arī fakts, ka drauds dzīvnieku veselībai ir ne tikai ieelpotie cigarešu dūmi, bet arī viss, kas saistīts ar cigaretēm un tabaku, ko mīlulis nereti mēdz atrast mājvietā un saimnieka personīgajās mantās. Dzīvnieki mēdz saindēties ar nikotīnu, apēdot cigarešu izsmēķus vai pašas cigaretes, nikotīna košļenes, tabaku, pret-smēķēšanas plāksterus, e-cigarešu šķidrumu un daudz ko citu. Dzīvniekam nikotīna letālā deva ir 10 mg, bet viena cigarete satur vidēji 4-9 mg nikotīna. Tieši tādēļ īpaša uzmanība jāpievērš tam, lai dzīvnieks nejauši ar tabaku saistītos priekšmetus un vielas nevarētu atrast un apēst. 

Pirmās pazīmes, ka dzīvniekam saimnieka smēķēšanas dēļ radušās veselības problēmas, var būt klepus, šķaudīšana, elpas trūkums, smaga, paātrināta elpošana, kā arī izdalījumi no deguna.

Apēdot nikotīnu, novērojamas tādas klīniskās pazīmes kā drebēšana, sašaurinātas zīlītes, siekalošanās, halucinācijas, nervozitāte, vemšana, caureja, krampji un samaņas zudums. Visos norādītajos gadījumos mīlulis ir nekavējoties jānogādā veterinārajā klīnikā.  

Jāatzīmē, ka pasīvā smēķēšana nav kaitīga tikai suņiem un kaķiem. Kā izrādās, tā ir īpaši bīstama arī putniem, kas jāņem vērā tiem saimniekiem, kuriem mājās ir dažādi putniņi un papagaiļi. Tie ir īpaši jutīgi pret jebkādiem gaisa piesārņojumiem, un pasīvā smēķēšana putniem krietni paaugstina risku attīstīties plaušu vēzim, pneimonijai, kā arī var radīt sirds, acu un ādas problēmas. 

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu