Četras personas Latgalē un Rīgas reģionā gandrīz trīs gadus nodarbojušās ar nelegālās televīzijas "biznesu"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Valsts policija (VP) atklājusi teju trīs gadus ilgušu nelegālās televīzijas "biznesu", kuru Latgalē un Rīgas reģionā īstenojušas četras personas, par nelegālo pakalpojumu šajā laikā iekasējot vismaz 136 000 eiro, aģentūru LETA informēja policijā.

Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa sadarbībā ar biedrību "Par Legālu saturu" pārbaudīja kriminālizlūkošanas laikā iegūtu informācija par personu grupu, kas nodrošināja nelegālo televīziju aptuveni 800 mājsaimniecībām.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka 1983. gadā dzimis Balvu iedzīvotājs laikā no 2016. gada novembra līdz šī gada septembrim ar vēl trim personām veica televīzijas programmu publiskošanu Latgales un Rīgas reģionā, pārkāpjot audiovizuālā satura īpašnieku blakustiesības.

Noskaidrots, ka personu grupa nelegālos televīzijas pakalpojumus klientiem sniedza, izmantojot dekodēšanas karšu koplietošanas tehnisko risinājumu "Card sharing". Tādējādi televīzijas pakalpojumi sniegti licencēta elektronisko sakaru komersanta aizsegā, proti, līdzās licencētai piekļuves nodrošināšanai internetam, televīzijas pakalpojumiem personu grupa piekļuvi nodrošināja nelicencēti.

Ņemot vērā, ka nelegālās televīzijas pakalpojuma cena vienam abonentam izmaksāja piecus eiro mēnesī, pēc provizoriskiem aprēķiniem, personu grupa vairāk nekā 34 mēnešu garumā, ieguva naudas līdzekļus vismaz 136 000 eiro apmērā.

Līdz ar 1971., 1978., 1979. un 1983. gadā dzimušo personu aizturēšanu un nelegālās televīzijas apraides servera atrašanās vietas identificēšanu, izdevās atslēgt apraidi nodrošinošo serveri un liegt pieeju nelegālajam televīzijas saturam. 

Pēc personu aizturēšanas veiktas vairāk nekā 18 kratīšanas personu īpašumos un juridiskās personas saimnieciskās darbības veikšanas vietās dažādos Latvijas reģionos, tostarp Rīgā, Jūrmalā un Balvos.

Kratīšanu laikā tika izņemtas nozieguma izdarīšanai paredzētas televīzijas signāla uztveršanas, formēšanas un izplatīšanas iekārtas, tai skaitā televīzijas signāla dekoderi, televīzijas kartes, rūteri, satelīta frekvenču noteicēji, interneta uztveršanas signāla uztvērēji un citas ierīces.

Tāpat izņemti datu nesēji un dažāda veida dokumenti, kā arī cita veida objekti, kam ir pierādījumu nozīme kriminālprocesā. Kopskaitā izmeklēšanas laikā izņemtas vairāk kā 100 elektronisko informāciju saturošas vienības.

Aizturētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Atbilstoši Krimināllikumam par minēto noziedzīgo nodarījumu personas var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Vienlaikus izmeklēšana izskata jautājumu par procesa sākšanu attiecībā pret juridisko personu piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai.

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa arī turpmāk veiks pastiprinātu Latvijas interneta segmenta monitoringu, lai identificētu interneta resursus, kā arī juridiskās un fiziskās personas, kuras, neievērojot likumā noteikto kārtību, bez attiecīgās licences retranslē audiovizuālo saturu, uzsvēra policijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu