Daugavgrīvas pludmale pilna ar vates kociņiem (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vates kociņi. Ilustratīvs attēls.
Vates kociņi. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Vides entuziasti devās uz Daugavgrīvas pludmali, lai veiktu atkritumu auditu. Starp visiem pludmalē atrastajiem atkritumiem, visvairāk bija redzami vates kociņi, vēsta raidījums "900 sekundes". 

"Zero Waste Latvia" valdes locekle Mairita Lūse norāda, ka pludmalē atrasto plastmasas salmiņu skaits bija pārsteidzošs, stundas laikā salasīti vairāk nekā 600 gabalu.

"Pacel vienu, otru, trešo un pēkšņi saproti, ka tās smiltis ir pilnas ar viņiem," saka Lūse.

Netālu no audita veikšanas vietas atrodas attīrīšanas stacija "Daugavgrīva". Talkas dalībnieki izsaka minējumu, ka lielais vates kociņu skaits pludmalē varētu būt saistīts ar tuvumā esošajām attīrīšanas iekārtām.

Neatkarīgi no kanalizācijas ūdeņu attīrīšanas iekārtām, vates salmiņi attīrīšanas procesā ne vienmēr tiek aizturēti. Talkas dalībnieki norāda, ka nebūtu pareizi vainot SIA "Rīgas ūdens" attīrīšanas iekārtas, jo līdzīga problēma novērojama arī citviet pasaulē. 

"Daugavgrīvas" attīrīšanas iekārtās nonāk viss, kas nokļūst Rīgas kanalizācijā, tātad izlietnēs, vannās, dušās un podos. Pirmos atdala lielākos atkritumus, kam būtu jānonāk "Getliņu" izgāztuvē, nevis ūdens attīrīšanas iekārtās.

» Atklāts jauns piesārņojuma veids - "plastmasas garozas" fenomens

Attīrīšanas iekārtu direktors Māris Zviedris norāda, ka diennaktī ar dažādiem nešķīstošiem mēsliem tiek piepildīts viens konteiners.

"Mēs katru dienu izceļam apmēram 10 tonnas higiēnas preču. Un šajā gadījumā mēs runājam par ausu kociņiem, kuriem pavisam noteikti tur nevajadzētu būt," saka Zviedris.

2021. gadā plastmasas kociņu ražošana tiks aizliegta, tos nāksies aizstāt ar kādu materiālu, kas dabā viegli sadalās. Tomēr labāk būtu arī jaunos vates salmiņus mest cieto atkritumu konteinerā.

» Līst plastmasas lietus! Jauns pētījums ASV atklāj, ka nokrišņos ir plastmasas mikrodaļiņas

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu