Aptauja: Latvijas iedzīvotāji maksājumos bieži izmanto skaidru naudu (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Bankas zināšanu centra "Naudas pasaule" ekspozīcija. Ilustratīvs attēls.
Latvijas Bankas zināšanu centra "Naudas pasaule" ekspozīcija. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Kā liecina Latvijas Bankas jaunākie aptaujas dati, teju pusē gadījumu, norēķinoties par precēm vai pakalpojumiem, Latvijas iedzīvotāji izmanto skaidru naudu, vēst raidījums "LNT Ziņas". 

Latvijas Bankas kopā ar Latvijas fakti veiktie mērījumi augustā liecina, ka Latvijas iedzīvotājs nedēļas laikā maksājumos 44% gadījumu izmantojis skaidru naudu.

Aptaujas dati liecina, ka skaidras naudas darījumi joprojām ir ikdiena, iepērkoties tirgū, kur nav iespēja maksāt ar karti. Kopumā vēl ir daudzas lietas un vietas, kur norēķini iespējami tikai skaidrā naudā, piemēram, sabiedriskā transportā centi nepieciešami, lai lielos tirdzniecības veikalos varētu paņemt iepirkuma ratus.

Latvijas Autotransporta direkcijā LNT atklāja, ka šobrīd no visiem vairāk nekā 1175 starppilsētas un vietējas nozīmes autobusiem 54% ir iespēja samaksāt par braucienu ar karti. No 2021. gada visos šajos autobusos būs jānodrošina norēķini ar elektronisko naudas maku. Vai arī Rīgā sabiedriskajā transportā varēs maksāt ar karti, pagaidām nav zināms.

Par to, ka iedzīvotāji ik dienu makā drošības pēc tur 20 vai 50 eiro, liecina arī klientiem bagātākās “Swedbank” novērojumi. No 900 000 klientu lielākā daļa no konta izņem daļu skaidras naudas, taču ne tuvu ne visu.

Aptaujā iedzīvotāji atzina, ka skaidru naudu patur, jo baidās, ka to kāds no konta izzags, vai arī tāpēc, ka maksājumu karšu, internetbankās gadās tehniskas problēmas. Bankā norāda, pat ja problēmas ir, tās parasti īslaicīgi, tomēr kopumā norāda, ka nedaudz skaidras naudas sīkiem tēriņiem vai drošībai vienmēr var turēt.

Eksperti prognozē, ka skaidras naudas aprite mazināsies, to veicinās arī cīņa pret ēnu ekonomiku, sevišķi – aplokšņu algas. No aptaujātajiem cilvēkiem tikai maza daļa paredz skaidras naudas izzušanu pēc 10 gadiem, bet 37% to lietos tikpat kā pašlaik, norāda pētījumā līdzautors.

Latvijas Bankas dati liecina, ka šogad pirmajā pusē ar kartēm vai internetbankās ik dienu veikti vidēji 1,4 miljoni maksājumu gandrīz 513 miljonu eiro apjomā.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu