Naktī uz sestdienu Latvijā varēja novērot īpašas debesu parādības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ziemeļblāzma Somijā.
Ziemeļblāzma Somijā. Foto: Reuters/ScanPix

Naktī no piektdienas uz sestdienu, 28. septembri, pulka fotogrāfu tikušies daudzviet Latvijā, lai fotografētu tādas dabas parādības, kā ziemeļblāzmu un novērotu optisko parādību "STEVE" (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement).

Par to, kas ir "STEVE", sociālajā tīklā "Facebook" dalījās Toms Bricis.

"Parādība bija zināma jau sen, bet izskaidrota tikai 2016. gadā. Tas ir gaismas stars, kas rodas tālāk uz dienvidiem no ziemeļblāzmas loka. To veido ap 3000 grādu karsta plazmas strūkla un atšķirībā no ziemeļblāzmas stariem, kas kustās ātri un ir dinamiski, "STEVE" kustība ar aci tikpat kā nav manāma un tas ilgsti 20-30 minūtes, dažkārt pat stundu. Stars, visticamāk, bija redzams visā Latvijā, jo tas atrodas ap 450 kilometru augstumā. Tas nofotografēts arī Igaunijā, netālu no Tartu."

Tāpat naktī vietām bija redzama arī ziemeļblāzma, ko iemūžinājuši vairāki iedzīvotāji, kas ar redzēto dalījušies sociālajos tīklos.

Bricis arī piemin, ka šobrīd saules aktivitāte ir zema, līdz ar to arī tādas parādības kā ziemeļblāzma nav diez ko izteiktas. 2023. gadā paredzēts saules aktivitātes maksimums, tādēļ sagaidāms, ka košās parādības varēs redzēt biežāk un tās būs izteiktākas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu