Kafijas biezumos var ne tikai zīlēt... Pētnieki veic unikālu eksperimentu Salaspilī

Noskaties sižetu!
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Neparastu projektu ar dažādiem dārza augiem un kafijas biezumiem pirms pusgada uzsākuši Nacionālā Botāniskā dārza zinātnieki Salaspilī, vēsta LNT raidījums "900 sekundes".

Vēl pavasarī dārza darbinieki ierīkojuši piecas eksperimentālās dobes. Vienā kafijas biezumi netika izmantoti, bet citās četrās – bija, variēja tikai to daudzums. Šajās dobēs pirms pusgada tika iesēti burkāni, kāposti, pupiņas, kā arī vairāki garšaugi.

Un tad visu šo sezonu tika vērots, kā vienādi augi attīstās ar kafijas biezumu piedevu un bez tiem. Neiztika bez pārsteigumiem – sākumā vislabāk auga tie dārzeņi un garšaugi, kur kafijas biezumu nebija vispār, norāda raidījums.

Speciālisti bažījās, ka kafijas biezumi ir pārāk fizioloģiski aktīvi, proti, var nobremzēt šo augšanu. Taču pēc mēneša citas četras dobes tomēr panāca pirmo.

"Nonācām pie tā, ka tīros, svaigos kafijas biezumus nevajadzētu kaisīt tieši uz dārza dobes, bet tā kā tas bremzē arī nezāļu attīstību, iekaisīt rindstarpās, un tad nākamajā gadā, rokot dārzu, iestāda iekšā," raidījumam atklāj Salaspils Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns.

Visi dārzeņi un garšaugi tuvākajā laikā tiks nosvērti, lai saprastu, kur raža ir bijusi labāka – ar vai bez kafijas biezumu palīdzību.

Pētījums tika veikts divu iemeslu dēļ – pārbaudīt, vai tiešām kafijas biezumi jākaisa visiem augiem dārzā, un otrais iemesls, kā labāk tos izmantot.

Pārsteigums šajā pētījumā bija konstatētais fakts, ka augi ar kafijas biezumu piedevu substrātā bija mazāk kaitēkļu skarti. Tāpēc Salaspils Botāniskā dārza direktoram radās doma, ka kafijas otrreizējo uzlējumu varētu izmēģināt oranžērijā kaitēkļu atbaidīšanai. Piemēram, palīdzēt kafijas kokam, kuru izskatu šobrīd bojā pūkainās bruņutis.

Tā kā pētījums turpināsies arī nākamgad – zinātnieku dienas kārtībā nonāks oranžērijā augošie eksotiskie augi un to kaitēkļu invāzijas ierobežošana.

Jāpiebilst, ja jums nav dārza, kafijas biezumus var izmantot, piemēram, kosmētikā, ledusskapja aromāta uzlabošanā, kā arī kā abrazīvu līdzekli tīrīšanā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu