Vai nāksies palikt otrajā plānā? Ko sagaidīt no Merzļikina jaunajā sezonā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Elvis Merzļikins
Elvis Merzļikins Foto: Edijs Pālens/LETA

Latviešu vārtsargs Elvis Merzļikins ir ļoti tuvu savai pirmajai oficiālajai spēlei uz Nacionālās Hokeja līgas (NHL) ledus. Līdz šim ir aizvadītas vairākas pārbaudes spēles ar mainīgiem rezultātiem. Lai gan rādītais sniegums ir bijis dažāds, treneru un ASV mediju atzinību latviešu vārtsargs ir izpelnījies vairākkārt. Portāls "Apollo" apkopoja ASV mediju un kluba pārstāvju teikto par Merzļikina sniegumu un iespējamo lomu "Blue Jackets" komandā.

ASV mediju viedoklis

"Bluejackets.com" apskatnieks Džefs Svoboda apgalvo, ka, par spīti mazajam spēļu skaitam NHL, "Blue Jackets" vārtsargu līnija ir drošās rokās.

"Joonas Korpisalo aizvadīto četru gadu laikā NHL ir piedalījies 90 spēlēs, būdams otrais vārtsargs aiz Sergeja Bobrovska. Janvāri, kad somam bija iespēja būt par "Blue Jackets" pirmo vārtsargu, viņš demonstrēja lielisku sniegumu. Arī pārbaudes spēlēs Korpisalo ir bijis pārliecinošāks un izskatās gatavs uzņemties pirmā numura lomu," Merzļikina konkurenta pieredzi komentē "Blue Jackets" apskatnieks.

"Merzļikins iepriekšējās sešās sezonās rādīja lielisku sniegumu Šveices augstākajā līgā. Līdz šim pārbaudes spēles apliecināja Elvja augsto meistarības līmeni un atlētismu, bet vārtsarga sniegumu ietekmē vēl daudzi citi apstākļi. Piemēram, mazāks laukums un augstāka pretinieku meistarība, " Merzļikina labās īpašības izceļ Svoboda.

"Pārbaudes spēlēs varējām redzēt, ka Elvis vēl ir adaptēšanās procesā. Ja Merzļikins veiksmīgi turpinās pielāgoties NHL spēlei, viņa potenciālam nav robežu," latviešu vārtsarga iespējas komentē Svoboda.

Līdzīgās domās ir arī "The Hockey News" Stīvens Eliss, kurš uzskata, ka pirmā vārtsarga pozīcijā pagaidām tiks atvēlēta Korpisalo.

"Šobrīd izskatās, ka Korpisalo ir komandas pirmā opcija vārtos. Bet viņš ir noslēdzis viena gada "sevis pierādīšanas" līgumu un līdzšinējā pieredze rāda, ka soma sniegumam pietrūkst stabilitāte. Vai viņš ir ilgtermiņa risinājums? Nē, bet šī ir viņa labākā iespēja pierādīt pretējo," Korpisalo vērtē Eliss.

"Ja atbilde pirmā vārtsarga jautājumā nebūs Korpisalo, tad risinājumi "Blue Jackets" tālu nebūs jāmeklē, jo pieejams ir Merzļikins."

"Elvim vēl ir nepieciešams pielāgoties NHL laukumam un spēlei kopumā, jo šeit viss notiek daudz ātrāk. Pielāgošanās process nebūs ātrs, līdz ar to šobrīd nāksies pieņemt otrā vārtsarga lomu," par latvieti izsakās Eliss.

Komandas pārstāvju vērtējums 

Pēc vienas no zaudētajām pārbaudes spēlēm komandas galvenais treneris Džons Tortorela slavēja latviešu vārtsarga augsto pašatdevi.

"Man patīk viņa personība," teica Kolumbusas komandas galvenais treneris, kurš atklāja, ka viņš savā komandā labāk redz pārmērīgi centīgu spēlētāju, nevis nemotivētu hokejistu.

"Es labāk savā komandā gribu puisi, kurš mazliet jāpierunā neskriet sienā, nevis tādu spēlētāju, kurš jāpiespiež pie sienas. Situācija ar Elvi ir ļoti laba."

Savu uzticību latviešu vārtsargam pēc citas no pārbaudes spēlēm pauda arī komandas galvenā trenera asistents Endrjū Pīks.

"Spēles beigās viņš mūs izglāba divas reizes, kas deva iespēju atspēlēties. To arī vēlamies no vārtsarga, it īpaši, gados jauna, lai viņš varētu dot komandai iespēju izcīnīt punktus arī sarežģītās situācijās," latviešu vārtsargu slavēja Pīks.

"Elvis ir cīnītājs. Dažās no epizodēm varēja redzēt, cik viņš ir atlētisks. Arī uz soliņa varēja just, kā viņš paceļ komandu," Pīks par Merzļikina ietekmi uz spēli.

Līdzšinējā statistika

Lai gan aizvadīto pārbaudes spēļu skaits nav liels, statistika liecina, ka pagaidām pārāks ir somu vārtsargs. Abi spēlētāji vārtos ir bijuši divas pilnas spēles, kā arī vienā spēlē laiku uz pusēm dalījuši ar citu vārtsargu.

Merzļikina statistiska pirmssezonā: vidēji spēlē atvairīti 87,65% no pretinieku metieniem pa vārtiem un vidēji spēlē 3,33 zaudētas ripas.

Korpisalo statistika pirmssezonā: vidēji spēlē atvairīti 95% no pretinieku metieniem pa vārtiem un vidēji spēlē 1 zaudēta ripa.

Latviešu vārtsargs pēdējās sešas sezonas aizvadīja Šveices augstākajā hokeja līgā, kur izdevās iekrāt iespaidīgu statistiku-vidēji spēlē atvairīti 91,95% no pretinieku metieniem pa vārtiem un 2,51 spēlē zaudētas ripas.

Korpisalo NHL vārtos četru sezonu laikā ir paspējis aizvadīt 90 spēles, kurās ir iekrāta sekojoša statistika: vidēji spēlē atvairīti 90,4% no pretinieku metieniem pa vārtiem un 2,93 spēlē zaudētas ripas.

Somu vārtsarga pieredze NHL līmenī ļauj domāt, ka sezonu "Blue Jackets" vārtos sāks tieši viņš. Korpisalo izdevās parādīt veiksmīgāku sniegumu arī pārbaudes spēlēs, kamēr Merzļikins vēl adaptējās jaunajai videi. Labā ziņa ir "Blue Jackets" treneru štāba paustā uzticība latviešu vārtsargam, kas ļauj cerēt uz iespēju nākotnē izcīnīt pirmā vārtsarga lomu. Bet, līdzīgi kā prognozē ASV apskatnieki, kamēr Merzļikins turpinās apgūt jauno vidi un spēles stilu, nāksies samierināties ar otrā vārtsarga lomu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu